Photo shoot

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jacqueline Gold a modelky během fotografování, New Oxford Street, Londýn

Photo shoot (nebo photo sessionfotografická schůzka, jednoduše fotografování) je termín obvykle používaný v reklamní fotografii, portrétní fotografii, případně ve fotografii módní.

Jedná se většinou o časově naplánovanou a organizovanou komerční fotografickou schůzku, během které se fotografuje pro konkrétní účel nebo poslání. Kromě fotografa pak, v závislosti na účelu a prostředků, jsou dále zapojeni: modelka nebo model, kadeřnice a vizážista, pokud jde o portrétní či módní fotografii. Pokud se jedná o fotografování potravin, musí se zúčastnit specialisté na „food-styling“ s vhodným materiálem. Pokud se jedná o reklamní fotografii, musí být zajištěn fotografovaný subjekt se všemi dalšími náležitostmi.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Historicky lze domluvené fotografování vysledovat do roku 1912, kdy si s prostitutkami v New Orleans domlouval fotografování Ernest J. Bellocq[1], ale celebritám za pózování platil poměrně vysoké částky již v 60. letech 19. století americký fotograf Napoleon Sarony. Tradiční součástí bylo domluvené fotografování svatebního rituálu. V exteriéru může fotografování přilákat pozornost veřejnosti a v případě že se fotografuje poblíž strategických míst, tak i pozornost bezpečnostních složek.[2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Řada fotografických produktů se používá pro ilustraci v časopisech[3] nebo upozorňují na nový film[4]. Fotografická schůzka se obvykle koná ve fotografickém studiu (studiová fotografie) nebo v exteriéru (například fotografování modelky na pozadí historického objektu[5]). Vždy se pořídí více fotografií, ze kterých se vyberou pro požadovaný účel ty nejlepší. Místo modelky může být zastoupen jakýkoliv jiný subjekt, například pro reklamu v tisku fotografické zobrazení inzerovaného zboží nebo potravin, které pak mohou být předmětem článků v časopisech (často ve velmi komplikované prezentaci).

Média[editovat | editovat zdroj]

V médiích se někdy publikují fotografie známých osobností blížící se skandální erotické fotografii[6], modelky jsou „příliš odhalené“[7] nebo "provokativní"[8]. Fotografie pokoušející se o agresivní reklamu se může dopouštět možného porušení "pravidel slušnosti"[9]. Kvůli erotickým fotografiím může také dojít ke konfliktům fotomodelu s blízkými lidmi[10] nebo pokárání od nadřízených v hlavní pracovní činnosti (například tanečníci) [11][12]. Za zmínku stojí příklad manželky francouzského prezidenta Carla Bruni, kterou kvůli jejím fotografiím aktů nepustili do Vatikánu.[13]

Příklady[editovat | editovat zdroj]

Několik příkladů:

  • Modeling pro novinový nebo časopisový článek nebo billboard
  • Reklama na produkt společnosti, který užívá modelka nebo model
  • Letecká fotografie: snímek vzduch-vzduch nebo fotografování letadla s dalším aktérem ovládajícím fotoaparát
  • Modeling – nová řada módního designu určená pro obchod nebo designéra

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://svpressa.ru/society/photo/21659/
  2. Фотосессия кончится... в пыточной
  3. Откровенная фотосессия Линдси Лохан
  4. Откровенная фотосессия Веры Брежневой. tv.akado.ru [online]. [cit. 2012-01-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-02-10. 
  5. BMCR 2010: Фотосессия на Красной площади
  6. Эротическая фотосессия Шарон Стоун
  7. Миранда Керр: откровенная фотосессия для Elle. www.energyfm.ru [online]. [cit. 2012-01-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-05-31. 
  8. Провокационная фотосессия Валерии
  9. Скандальная боди-арт фотосессия участниц «Мисс Вселенная — 2010». fed.sibnovosti.ru [online]. [cit. 2012-01-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-11-01. 
  10. Откровенная фотосессия Юли Началовой
  11. Эротическая фотосессия чуть не лишила артистку работы
  12. Фотосессия ценой в карьеру
  13. Папа римский не пустил Карлу Бруни в Ватикан

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]