Philtrum

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lidské philtrum

Philtrum (latinsky philtrum, řecky φιλτρον filtron) je svislá středová brázda mezi nosem a rtem. Tento obličejový rys je běžným znakem mezi mnoha druhy savců. Nemá žádnou funkci, je to pouze pozůstatek ze srůstání obličejových částí (viz níže).

U lidí a většiny ostatních primátů je philtrum oblý svislý žlábek sahající od nosní přepážky k okraji horního rtu.

Vznik a deformace[editovat | editovat zdroj]

Dítě postižené fetálním alkoholovým syndromem

Philtrum vzniká při embryonálním vývoji plodu během přesouvání a spojování částí rtu, čelistí a patra k sobě (konkrétně jde o intermaxilární segment[1]). Při nepřesném srůstání těchto části vznikají různě těžké rozštěpové vady.

Zploštělé či nevýrazné philtrum se jako jeden z průvodních znaků může objevit u osob postižených autismem, mentální retardací, fetálním alkoholovým syndromem, Wolf-Hirschhornovým syndromem či Prader-Williho syndromem.

Kulturní význam a zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Piercing „medusa“

Řecký výraz φιλτρον má základ ve slově φίλειν (milovat) a znamená „místo k líbání“[2] — philtrum bylo ve starověkém Řecku považováno za jedno z nejpřitažlivějších míst lidského těla.

V taekwondu je philtrum (korejsky 인중 [in-džung]) jedním z „vitálních bodů“, na které jsou směřovány útoky, neboť jeho zásah je značně bolestivý.[3]

Změny plodu, při kterých jako vedlejší prvek vzniká philtrum, jsou jedním z opěrných bodů kontroverzní teorie vodní opice dr. Michaela Mosleyho.[4][5]

Jako philtrum či medusa se označuje i piercing umisťovaný do této části obličeje.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]


Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Philtrum na anglické Wikipedii.

  1. VACEK, Zdeněk. Embryologie: učebnice pro studenty lékařství a oborů všeobecná sestra a porodní asistentka. [s.l.]: Grada Publishing a.s., 2006. 255 s. Dostupné online. S. 58. 
  2. Velký lékařský slovník On-Line [online]. [cit. 2011-09-14]. Dostupné online. 
  3. Choi Hong Hi. Encyklopedie Taekwon-do. [s.l.]: ITF, 2005. 
  4. MOSLEY, Michael. BBC News - Anatomical clues to human evolution from fish [online]. [cit. 2011-12-25]. Dostupné online. ((anglicky)) 
  5. MOSLEY, Michael. Massive Error: Anatomical Clues to Human Evolution from Fish [online]. [cit. 2011-09-14]. Dostupné online. ((česky)) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]