Pavol Hammel a Prúdy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pavol Hammel a Prúdy
InterpretPrúdy
Druh albastudiové album
Vydáno1970
Nahráno1970
Žánrrock
VydavatelstvíPanton (ČSSR)
Prúdy chronologicky
Zvoňte, zvonky
(1969)
Pavol Hammel a Prúdy
(1970)
Som šťastný, keď ste šťastní
(1972)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pavol Hammel a Prúdy je oficiálně druhá dlouhohrající deska slovenské beatové skupiny Prúdy. Místo ní měla původně vyjít již nahraná a naplánovaná deska Pokoj vám, ta ovšem byla na počátku 70. let zakázána a mohla vyjít až v roce 1998 na CD. Místo ní bylo připraveno k vydání toto LP, vydané v roce 1970 v Pantonu (01 0257).

Další edice[editovat | editovat zdroj]

Podruhé vyšla deska s dvěma bonusy v roce 1995 na CD a MC ve vydavatelství Bonton (71 0318-2).

Na desce se zcela vyměnilo obsazení skupiny – po vydání předchozí desky odešla část Prúdů do nově založené skupiny Collegium Musicum. Pavol Hammel se obrátil na mladší hudebníky z amatérské kapely Inside of Fire. Příchodem mladého kytaristy Františka Grigláka se do Prúdů dostává ostřejší, místy až hardrockový zvuk. Griglák se stal pro Hammela velmi potřebným a důležitým spolupracovníkem, který se výrazně podílel na řadě skladeb (na desce jich polovinu složil on). Každopádně je celé album Pavol Hammel a Prúdy opět souborem rozhlasových nahrávek, které vznikaly v roce 1970. Místy je album nekompaktní, ale jsou na něm znát všemožné hudební vlivy, které v té době v Prúdech rezonovaly. Můžeme se tu setkat s výrazným ovlivněním The Beatles (například skladby Neraď mi, prosím ťa nebo Princezná Zlatovláska s krásným harrisonovským sólem na kytaru), s psychedelickým a hardrockovým zvukem (závěrečná píseň Stromy) a s popovými, bubblegumovými písničkami (Hermína, Koče plné ruží). S písní Lúčny dom se Hammel účastnil na světovém hudebním festivalu ve Viňa del Mar v Chile. Osm skladeb z celkových čtrnácti vyšlo v roce 1970 původně na SP nebo na EP ve vydavatelství Panton. Jednalo se o singly Koče plné ruží a Kráľ slnečných hodín (04 0298), Hermína a Lúčny dom (04 0335) a EP obsahující písně Abraka dabraka, Baladuška, Mechanická bábika a Pieseň pre nikoho (03 0243).

Reedice z roku 1995[editovat | editovat zdroj]

Na album byly přidány dva bonusy, které příliš s albem samotným nesouvisí – první z nich, píseň Zaklínač hadov, byla nahraná v roce 1968 jinou sestavou Prúdů a byla vydaná původně jako B-strana singlu Čierna ruža z roku 1968 (Supraphon 0 43 0554 h). Druhý bonus je píseň Biely anjel, která je sólová nahrávka Pavola Hammela, nahraná 24. 4. 1970 v pražském studiu Dejvice za asistence Festivalového orchestru. Píseň vyšla v roce 1970 jako A strana singlu (Panton 04 0293).

Seznam skladeb[editovat | editovat zdroj]

Strana A[editovat | editovat zdroj]

Strana B[editovat | editovat zdroj]

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Bonusy na reedici 1995[editovat | editovat zdroj]

Obsazení v bonusech[editovat | editovat zdroj]