Pavel Podruh

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pavel Podruh
Narození6. srpna 1986 (37 let)
Český Krumlov
Povolánípodnikatel
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pavel Podruh (* 6. srpna 1986, Český Krumlov) je český podnikatel a hudebník. Založil projekt Český soběstačný dům, který se zabývá koncepcemi budov v různé míře energetické samovýroby a zdrojové soběstačnosti. Spoluzaložil společnosti AMVOLT.energy iBatt.energy, obě působící v oboru bateriových úložišť.

Za svou práci získal ocenění Český manažer roku, Cenu OSN za společenskou odpovědnost či European Sustainable Energy Award. V Japonsku převzal ocenění The Outstanding Young Person za své zásluhy v oblasti udržitelnosti a energetických inovací. Se svou manželkou a dvěma syny žije v Českém Krumlově.

Vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Středoškolská studia dokončil maturitou na Lake City High School ve městě Coeur d’Alene, Idaho v USA a také na Gymnáziu Český Krumlov. Získal stipendium na Empire State College, New York. Byl přijat do programu pro manažery CESM MIM.[1]

Práce[editovat | editovat zdroj]

Ještě za studií začal pracovat ve společnosti Plzeňský Prazdroj. Po pěti letech korporátní prostředí opustil a založil vlastní start-up PLN Creative Crew, jenž v roce 2015 prodal. Následně ze získaného tohoto kapitálu založil projekt Český soběstačný dům a spolu s Michalem Klečkou založil výrobce bateriových úložišť AMVOLT.energy a iBatt.energy.

Český soběstačný dům[editovat | editovat zdroj]

Hlavním cílem projektu Český soběstačný dům je zvýšit v České republice počet energeticky soběstačných staveb.[2] Tým je složen ze studentů architektury/stavitelství a profesionálů. Společně navrhují stavby, které mají být soběstačné a udržitelné.[3][4]. Projekt získal ocenění Energy Globe Award za energetické inovace či Czech Technology Platform Smart Grid Award.

Hudba[editovat | editovat zdroj]

Do roku 2016 byl zpěvákem reggae kapely Pub Animals, s kterou v roce 2011 získal žánrové ocenění Akademie populární hudby Anděl za album Safar-I. [5] Kapela vystupovala v klubech a na festivalech po celé ČR, včetně plnění role předskokanů. Za sebou má i účinkování na největším evropském reggae festivalu Rototom Sunsplash ve Španělsku a akcích v Německu, Belgii či Rumunsku.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. https://cemsmim.vse.cz/news/cems-mim-succeeded-in-the-financial-times-master-in-management-ranking-2019/
  2. DVOŘÁK, Luboš. Vzal veškeré úspory a vsadil na budoucnost. Ze sna se stává skutečnost.. Budějcká Drbna [online]. 29.6. 2016. Dostupné online. 
  3. PĚNIČKOVÁ, Barbora. Ostrovní dům v Česku? Ze studentské soutěže vzejde soběstačná stavba 'na samotě u lesa'. Ihned.cz. 14.7.2016. Dostupné online. 
  4. KOLOŠ, Petr. Student architektury si u Brna staví dům z lodního kontejneru. Soběstačných domů bude přibývat. Český Rozhlas Plus [online]. 31.3.2017 [cit. 24.5.2017]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  5. ŠÍDA, Jan. Úspěch motivuje člověka k další činnosti, říká zpěvák skupiny Pub Animals. Právo. 15.3. 2011. Dostupné online.