Pavel Boháček

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mgr. Pavel Boháček
Narození21. srpna 1976 (47 let)
Česká Lípa
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povoláníspisovatel
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Pavel Boháček (* 21. srpna 1976, Česká Lípa) je český publicista, bloger a popularizátor vědy, zejména kosmonautiky a ošetřovatelství.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval ošetřovatelství na 3. lékařské fakultě UK.

Studium ošetřovatelství zakončil bakalářskou prací na téma "Bedrest studie a využití jejich poznatků v ošetřovatelství založeném na důkazech." [1] Pokračoval magisterským studiem oboru Organizace a rozvoj zdravotnických zařízení na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

Magisterské studium ukončil diplomovou prací na téma "Organizační resilience zdravotnického týmu."[2] Absolvoval také postgraduální studium v oblasti specializované ošetřovatelské péče.

Práce[editovat | editovat zdroj]

Zabývá se problematikou péče o zdraví posádek kosmických lodí a využívání těchto poznatků v péči o pacienty na Zemi. Je autorem mnoha odborných i populárně-vědeckých článků a přednášek. V rámci spolupráce se Space Nursing Society, se zabýval problematikou využívání výsledků výzkumu v oblasti kosmonautiky v péči o nemocné. Je spoluautorem několika odborných článků, zaměřených na problémy, které jsou spojené s pobytem v extrémním prostředí (simulace kosmické mise pod vodní hladinou). Podílel se jako výzkumník na několika analogových simulacích kosmických misí. Věnuje se zkoumání lidských potřeb a možnostmi jejich zajišťování ve zvláštních podmínkách (kosmický let, pobyt v nehostinném prostředí atp.) a problematikou vlivu dlouhodobého upoutání na lůžko na zdravotní stav člověka (bedrest studie). V rámci své publikační činnosti v oblasti ošetřovatelství se jako bloger a zdravotnický publicista věnuje popularizaci a zvyšování atraktivity oboru ošetřovatelství jako vědy, zasazuje se o větší zastoupení mužů v povolání všeobecné sestry, a také se zabývá problematikou resilience zdravotnických týmů v zátěži.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BOHÁČEK, Pavel. Bedrest studie a využití jejich poznatků v ošetřovatelství založeném na důkazech. https://dspace.cuni.cz/handle/20.500.11956/107630 , vydavatel: Univerzita Karlova, 3. lékařská fakulta , datum přístupu: 2023-10-22
  2. BOHÁČEK, Pavel. Organizační resilience zdravotnického týmu. https://theses.cz/id/u6xjb4/?isshlret=Pavel%3BBOHÁČEK%3B;zpet=%2Fvyhledavani%2F%3Fsearch%3DPavel%20Boháček%26start%3D1 , vydavatel: UNIVERZITA JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM, Fakulta zdravotnických studií, datum přístupu: 2023-10-22

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]