Patriarchální farnosti v Kanadě

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Patriarchální farnosti v Kanadě
Základní informace
SídloEdmontonKanadaKanada Kanada
KatedrálaChrám svaté velikomučednice Barbory (Edmonton)
Zřízena1970
Biskupdočasný správce Matfej (Andrejev)
Další informace
Webhttp://www.orthodox-canada.com/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Patriarchální farnosti v Kanadě je kanonická správní struktura ruské pravoslavné církve na území Kanady.

Administrativní dělení[editovat | editovat zdroj]

V soustavě patriarchálních farností v Kanadě se nachází 25 farností.

Správcem farností je vikarijní biskup patriarchy moskevského a celé Rusi s neamerickým titulem.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Historie vzniku patriarchálních farností v Kanadě sahá až do roku 1794, kdy monaši z Valaamského monastýru založili první pravoslavnou misii v Severní Americe. Eparchie která vznikla jejich působením od roku 1872 sídlila v San Franciscu. Roku 1905 bylo sídlo přeneseno arcibiskupem Tichonem (Běllavinem do New Yorku. Od roku 1907 se jediná pravoslavná eparchie na americkém kontinentu nazývala: Ruská pravoslavná řeckokatolická církev pod jurisdikcí hierarchie ruské církve. Tato eparchie pokrývala celé území USA a Kanady a čítala asi sto farností a desítky tisíc věřících.

V létě roku 1897 v městečku Limestone Lake asi 70 mil od Edmontonu slavili duchovní pravoslavné misie na Aljašce první pravoslavnou liturgii. V tomto místě sídlili řeckokatoličtí Rusíni kteří odešli z Haliče. Mnozí si přáli připojit se k pravoslaví a ruské církví. Požádali proto biskupa aleutského a aljašského Mykolaje (Zjorova) aby k nim vyslal pravoslavného kněze.

Roku 1907 čítala pravoslavná církev v Kanadě 7000 věřících.

Po Říjnové revoluci roku 1917 v Rusku se vztahy s nejvyššími církevními představiteli v Moskvě ukázaly jako velmi obtížné. Od roku 1924 zůstalo mnoho farností Ruské pravoslavné řeckokatolické církve v čele s metropolitou Platonem (Rožděstvenským) mimo spojení s moskevský patriarchátem. Vznikl tzv. Severoamerický metropolitní okruh či Severoamerická metropole. Některé farnosti se dostali pod jurisdikci Ruské pravoslavné církve v zahraničí a některé zůstaly loajální moskevskému patriarchátu.

Dne 19. prosince 1927 bylo na schůzi Synodu biskupů amerických eparchií Ruské pravoslavné církve rozhodnuto o založení nezávislé a autokefální církve v čele s metropolitou Platonem (Rožděstvenským).

Moskevský patriarchát se snažil vést dialog s tou nekanonickou strukturou a několikrát na metropolitu Platona a duchovenstvo uvalila kanonické zákazy což však nepomohlo aby se eparchie navrátila zpět k ruské církvi.

Koncem 60. let došlo díky metropolitu Nikodim (Rotovi), protojereji Alexandrovi Schmemannovi a dalších duchovním ke kompromisu se severoamerickou metropolí. Dne 9. dubna 1970 došlo k obnovení společenství mezi metropolí a moskevským patriarchátem. Následující den předal metropoly moskevský patriarcha tomos o udělení autokefality a začala se nazývat jako Pravoslavná církev v Americe.

Tomos tímto předal nové církví jurisdikci nad severoamerickým kontinentem včetně Havajských ostrovů mimo Mexika. Pravoslavná církev v Americe nezahrnovala některé farnosti které si přáli být v jurisdikci moskevského patriarchy.

Podle tomosu bylo dovoleno věřícím patriarchálních farností přejít pod jurisdikci Pravoslavné církve v Americe po vzájemné dohodě obou církví.

Dne 27. prosince 2000 byl rozhodnutím Svatého synodu Ruské pravoslavné církve zřízen po domluvě s Pravoslavnou církví v Americe ve městě Toronto vytvořen metochion (velvyslanectví) ruské pravoslavné církve.

Seznam správců patriarchálních farností[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Патриаршие приходы в Канаде na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]