Pamětní medaile 10. výročí hlavního města Astany

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pamětní medaile 10. výročí hlavního města Astany
10 жыл Астана
Uděluje

Kazachstán
Typ pamětní medaile
Založeno 6. května 2008
Stát KazachstánKazachstán Kazachstán
Způsobilost občané Kazachstánu i cizí státní příslušníci
Uděluje se za přínos při formování a rozvoji republiky a jejího hlavního města
Zakladatel Nursultan Nazarbajev

Pamětní medaile 10. výročí hlavního města Astany (kazašsky жыл Астана) je státní vyznamenání Kazachstánu založené roku 2008. Udělena mohla být jak občanům Kazachstánu tak i cizincům za jejich přínos pro republiku a její hlavní město.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pamětní medaile byla založena dekretem prezidenta republiky Nursultana Nazarbajeva dne 6. května 2008 u příležitosti desátého výročí povýšení Astany na hlavní město Kazachstánu.[1]

Pravidla udílení[editovat | editovat zdroj]

Medaile je udílena občanům Kazachstánu i cizím státním příslušníkům za jejich významný přínos k formování a rozvoji Kazašské republiky a jejího hlavního města.[2] Nominace na udělení vyznamenání jsou předkládány ke schválení prezidentu republiky, který následně medaile udílí. V některých případech může být předána i jiným politikem či státním úředníkem, ale vždy je udílena jménem prezidenta.[3] Předávání medailí probíhá při slavnostním ceremoniálu, kdy jejímu předání předchází veřejné vyhlášení prezidentského dekretu o jejím udělení. Spolu s medailí je příjemci předáno také osvědčení o udělení vyznamenání.

Popis medaile[editovat | editovat zdroj]

Medaile ve tvaru pravidelného mnohostěnu o průměru 40 mm je vyrobena z mosazi. Na přední straně jsou v cípech pravidelného osmistěnu motivy národního ornamentu. Mezi těmito cípy jsou shluky pěti paprsků symbolizujících slunce. Uprostřed je kulatý medailon v jehož levé horní části je nápis 10 ЖЫЛ АСТАНА. Ve zbývající části medailonu je vyobrazena rezidence prezidenta Kazašské republiky zvaná Akorda a památník nacházející se v Astaně zvaný Bajterek. Na zadní straně je v kruhovém medailonu nápis na třech řádcích ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ 2008. Pod nápisem je kazašský národní ornament.

Stuhou z hedvábného moaré je potažena kovová destička ve tvaru šestiúhelníku, který je vysoký 50 mm a široký 32 mm. Stuha sestává z červeného pruhu o šířce 7 mm, na který navazuje žlutý pruh široký 3 mm a modrý pruh široký 22 mm. Na zadní straně stuhy je špendlík, který slouží k připevnění medaile k oděvu.[2]

Medaile se nosí na stužce nalevo na hrudi. V přítomnosti dalších kazašských řádů je umístěna za nimi. Medaile byly vyráběny v kazašském městě Öskemen.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Медаль «10 лет Астане» na ruské Wikipedii.

  1. НАГРАДЫ КАЗАХСТАНА.МЕДАЛЬ 10 ЛЕТ АСТАНЕ.. wawards.org [online]. [cit. 2020-11-03]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-07-09. 
  2. a b ODM of Kazakhstan: Jubilee Medal 10 Years of the city of Astana. www.medals.org.uk [online]. [cit. 2020-11-03]. Dostupné online. 
  3. Российские актеры получили медали "10 лет Астане". tvkultura.ru [online]. [cit. 2020-11-03]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-07-13. (rusky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]