Pamětní kámen posledního úlovku Karla Maxe Lichnovského

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
pomník posledního úlovku knížete Lichnovského
Základní údaje
Rok vzniku1930
Pojmenováno poKarl Max von Lichnowsky z Voštic
Popis
Materiálkámen
Umístění
StátČeskoČesko Česko
AdresaChuchelná, okres Opava, Moravskoslezský kraj
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pamětní kámen posledního úlovku Karla Maxe Lichnovského se nachází poblíž silnice II/466 v obci Chuchelná nedaleko od česko-polské státní hranice v Opavské pahorkatině v okrese Opava v Moravskoslezském kraji.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Pamětní kámen připomíná poslední lov místního populárního knížete, kterým byl Karl Max von Lichnowsky z Voštic (česky psáno Lichnovský), který poblíž u osady Resta, dne 21. srpna 1927 zastřelil kapitálního srnce obecného. Kámen nechali zhotovit lesní zaměstnaci jako připomínku této události a jako výraz úcty a poděkování za možnost využívání pozemků rodu. K financování pamětního kamene využili sbírku. Kámen byl slavnostně odhalen dne 12. srpna 1930. Na kameni jsou německé nápisy a na místě je také turistické odpočívadlo a informační tabule. Místo bylo také upraveno z finančních prostředků projektu „Na kole za poznáním historie – stezkou rodu Lichnovských“ obcí Chuchelná a sousedních, polských Krzanowic.[1][2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otisky knížecího rodu v příhraničí na Hlučínsku sleduje nová stezka. iDNES.cz [online]. 2020-08-31 [cit. 2021-12-15]. Dostupné online. 
  2. ARSYLINE.CZ. Historii fabriky v Chuchelné připomíná nová cedule. www.pfplasty.cz [online]. [cit. 2021-12-15]. Dostupné online. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]