Památník Antonína Dvořáka (Sychrov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Památník Antonína Dvořáka
Údaje o muzeu
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Památník Antonína Dvořáka je životopisné muzeum zřízené na památku návštěv českého skladatele Antonína Dvořáka (1841–1904) na zámku Sychrov nedaleko Liberce.

Expozice[editovat | editovat zdroj]

Dvořákova pamětní deska

Muzeum se věnuje skladatelově pobytu na zámku a jeho přátelství s Aloisem Göblem. Kolekce je uspořádána v několika místnostech a využívá moderní technologie a osvětlení.

Göbl byl tajemníkem knížete Kamila z Rohanu. Jako talentovaný amatérský hudebník a baryton se seznámil s Antonínem Dvořákem v době zimních pobytů knížecí rodiny v Praze.[1]

Dvořák Sychrov často navštěvoval. Napsal zde některé části opery Dimitrij, svůj Houslový koncert a moll a řadu sakrálních děl . Göbl zpíval barytonové party v několika Dvořákových dílech, které zde měly premiéru Ave Maria, Hymnus k Nejsvětější trojici, Ave maris stella a O sanctissima.[2]. Göbl byl kmotrem většiny Dvořákových dětí a Dvořák jednu ze svých dcer nechal na Göblovu počest pokřtít jménem Aloisie.[3]

Historie Sychrova[editovat | editovat zdroj]

Zámek byl původně postaven v barokním stylu. Za prvního majitele, knížete Karla Alaina Gabriela Rohana, se uskutečnila velkolepá empírová přestavba (dokončena v roce 1834). Za knížete Kamila Josefa Idesbalda Filipa Rohana byl zámek v letech 1847 - 1862 přestavěn v nomantickém novogotickém stylu.

Po druhé světové válce se zámek stal majetkem Československa a byl zpřístupněn veřejnosti v roce 1950. Po pádu komunismu proběhly v první polovině 90. let rozsáhlé restaurátorské práce.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Antonín Dvořák Museum (Sychrov) na nizozemské Wikipedii.