Palác Valdek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Palác Valdek
Průčelí budovy
Průčelí budovy
Účel stavby

kavárna, kino a budova banky

Základní informace
Slohfunkcionalismus
ArchitektAntonín Belada
Výstavba1929
Poloha
AdresaAnglická 620/30, Praha 2, Vinohrady, ČeskoČesko Česko
UliceAnglická, Jugoslávská a náměstí Míru
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Palác Valdek se nachází v Praze na rohu ulic Anglická, Jugoslávská a Náměstí Míru. Vznikl na místě činžovního domu s názvem Na Valdeku. Současná funkcionalistická stavba pochází ze závěru 20. let 20. století.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Investor pověřil vypracováním návrhu paláce architekta Antonína Beladu. Dům s železobetonovou konstrukcí realizovala společnost Jaroslava Wimmera. Sedmipatrový dům měl průčelí orientované směrem k Náměstí Míru; fasáda byla rozčleněna podle užití domu. Přízemí a první patro s prostornými výlohami a okny stály v kontrastu s podobou dalších šesti pater. Šesté patro mělo zmenšený půdorys a nacházely se zde terasy.

Dům měl sloužit částečně jako obchodní, částečně jako nájemní a v jeho suterénu se nacházelo kino. V přízemí se nacházely prostory pro obchody a v prvním patře kavárna.[1] Dům byl dokončen v roce 1929.

Kino Waldek po druhé světové válce neslo název Kino Varšava. Části paláce, které sloužily pro společenské akce, byly rekonstruovány v závěru 70. let 20. století. Až do 90. let 20. století se dochovala původní podoba kavárny v 1. patře, která byla později přestavěna.[1] V současné době přízemí a první patro slouží bance působící na území České republiky.

Pasáž Valdek z Jugoslávské ulice

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b POLÁK, Milan. Město Královské Vinohrady. Praha: Milpo Media, 2009. ISBN 978-80-87040-16-4. S. 126. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]