Paisley

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o skotském městu. Další významy jsou uvedeny na stránce Paisley (rozcestník).
Paisley
gael: Pàislig
Opatství
Opatství
Poloha
Souřadnice
Časové pásmoGMT
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
ZeměSkotsko
KrajRenfrewshire
Paisley na mapě
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel74 170 (2001)
Správa
Telefonní předvolba0141
01505
PSČPA1 až PA3
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Paisley (gael. Pàislig) je administrativním centrem skotského kraje Renfrewshire. Leží 13 kilometrů jihozápadně od středu města Glasgow, nicméně zástavba obou měst srůstá a tvoří aglomeraci. Paisley je se svými 74000 obyvatel páté nejlidnatější město Skotska. Město leží na okraji Gleniffer Braes a protéká jím White Cart Water, přítok řeky Clyde.

Město samotné bylo založeno ve 12. století kolem místního opatství. V 19. století se Paisley stalo významným centrem počínajícího textilního průmyslu. Město je také spojeno s prvními dělnickými protesty.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Původ Paisley je spojen s irskými mnichy. První kaple byla založena na přelomu 6. a 7. století. V první polovině 19. století nabyl na významu textilní průmysl.

Vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Paisley je sídlem moderní Univerzity Západního Skotska, která vznikla sloučením Univerzity v Paisley s Bell College v Hamiltonu. Univerzita v Paisley získala univerzitní status v roce 1992 navazujíc na postavení Paisley College of Technology.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Město Paisley je s okolím spojeno hustou sítí silnic, nejvýznamnější je dálnice M8 spojující Glasgow a Edinburgh, která město obchvacuje ze severu. Ve městě jsou celkem čtyři vlakové stanice. Železniční síť spojuje Paisley s centrem Glasgow stejně jako s oblastmi Inverclyde a také Severním a Jižním Ayrshirem. Železnice spojuje město také s mezinárodním letištěm v Prestwicku. Trajektem je možné dostat se do Irska.

Na severní hranici správního obvodu Paisley se nachází Mezinárodní letiště Glasgow. Letiště je napojené na dálnici M8 a specifický autobusový spoj zajišťuje spojení mezi letištěm a Gilmour Street, největším nádraží v Paisley. Výstavba plánovaného železničního spojení mezi letištěm a centrem Glasgow byla v roce 2009 z finančních důvodů zrušena.

Významní rodáci[editovat | editovat zdroj]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Paisley na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]