Přes palubu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Přes palubu
Původní názevOverboard
Země původuUSA USA
Jazykangličtina
Délka112 minut[1]
Žánrromantická komedie
ScénářLeslie Dixon
RežieGarry Marshall
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleGoldie Hawnová
Kurt Russell
Edward Herrmann
Katherine Helmond
Roddy McDowall
ProdukceRoddy McDowall
Nick Abdo
Alexandra Rose
Anthea Sylbert
HudbaAlan Silvestri
KameraJohn A. Alonzo
StřihDov Hoenig
Sonny Baskin
Výroba a distribuce
Premiéra18. prosince 1987[2]
DistribuceMetro-Goldwyn-Mayer
Přes palubu na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Přes palubu (anglicky Overboard) je americká romantická komedie z roku 1987 režiséra Garyhho Marshalla s Goldie Hawnovou a Kurtem Russellem v hlavní roli.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Snímek vypráví příběh bohaté rozmazlené ženy Joanny Staytonové, která se svým bohatým a znuděným manželem cestuje po světě ve své luxusní jachtě. V jednom malém americkém přístavu si objedná místního chudého truhláře Deana Proffitta kvůli přestavbě nábytku v její ložnici na lodi. Truhlář svoji práci provede, ale Joanna mu za práci vůbec nic nezaplatí, navíc ho velmi arogantně shodí i s jeho nářadím do moře (muž přes palubu poprvé). Nicméně ona sama týž den večer po půlnoci odejde na palubu hledat svůj ztracený prstýnek a poryvem větru, vzedmutím vln a díky své neopatrnosti i ona sama spadne do moře, aniž by si toho kdokoliv všiml (přes palubu podruhé). V moři ji náhodou objeví loď na odpadky, která ji zachrání. Žena však trpí ztrátou paměti, takže je umístěna do místní psychiatrické léčebny. Místní televize ukazuje její fotografii ve vysílání s výzvou, aby se přihlásili její příbuzní. Její bohatý manžel Grant jí v léčebně navštíví, ale neodvede si ji. Když zjistí, že ztratila paměť, nechá ji tam a může si užívat volnosti. Výzvy v televizi si všimne i Dean (je osamělý vdovec) a pojme plán, že Joannu odvede z léčebny pryč pod záminkou, že je jeho manželka Annie a matka jeho 4 synů. Chce se jí pomstít za nezaplacenou práci, což se mu nakonec podaří.

Joanna se na nic nepamatuje, Dean se jí snaží namluvit, že je zvyklá ho obsluhovat a chodit kolem dětí. Joanna se dlouhodobým pobytem v jeho rodině nakonec zcela změní a stane se z ní milující a chápající adoptivní matka i Deanova milující partnerka. Měnit se začne i přístup Deana a jeho dětí, které si ji zamilují.

Problémy nastanou poté, co se rozvzpomene, kdo vlastně doopravdy je. Nicméně příběh končí happyendem, Joanna opustí svého manžela i svojí luxusní loď (skočí přes palubu) a vrátí se k Deanovi.

Citáty[editovat | editovat zdroj]

Muž přes palubu líbá ženu přes palubu!

Remake[editovat | editovat zdroj]

Premiéra amerického remaku s názvem Manžel na zkoušku s Annou Faris a Eugeniem Derbezem v hlavní roli, byla stanovena na 13. dubna 2018. Derbez hraje bohatého muže s mexické rodiny, který spadne ze své jachty a přivodí si také amnézii. Faris hraje svobodnou matku, která ho přesvědčí, že je jeho manželka.

Film má také bollywoodskou verzi s názvem Ek Ladka Ek Ladki, ve které hlavní role hrají Salman Khan a Neelam Kothari.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. OVERBOARD (PG) [online]. January 8, 1988 [cit. 2015-11-28]. Dostupné online. 
  2. Box Office Mojo: Overboard (anglicky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]