Overkill (hudební skupina)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Overkill
Overkill na Rockharz Open Air 2019
Overkill na Rockharz Open Air 2019
Základní informace
Jinak zvaný/áVirgin Killer (1980-1983)
PůvodOld Bridge Township, New Jersey, USA
ŽánryThrash metal
Aktivní roky1980–dosud
VydavateléMegaforce, Atlantic, CMC, Metal-Is Records, Spitfire, Regain, Bodog, Nuclear Blast
Příbuzná témataAnthrax
Webwreckingcrew.com
Současní členové
D.D. Verni
Bobby "Blitz" Ellsworth
Dave Linsk
Derek "The Skull" Tailer
Jason Bittner
David Ellefson (host)
Dřívější členové
Lee "Rat Skates" Kundrat
Robert "Riff Thunder" Pisarek
Anthony Ammendola
Dan Spitz
Rich Conte
Mike Sherry
Bobby Gustafson
Robert "Sid" Falck
Rob Cannavino
Merritt Gant
Tim Mallare
Joe Comeau
Sebastian Marino
Ron Lipnicki
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Overkill je americká thrashmetalová hudební skupina založená v roce 1980 v New Jersey. Ze začátku hráli skladby přebrané od skupin jako Motörhead, Kiss nebo Twisted Sister. Byli bez zpěváka. Pak se k ním přidal Bobby "Blitz" Ellsworth. První sestava byla D. D. Verni na baskytaru, Bobby Gustaffson na kytaru, Rat Skates na bicí a Bobby Blitz zpěv. V jejich hudbě je možné najít různé odstíny jiných stylů, například v The Killing Kind. Také Overkill prošli obdobím, kdy thrashmetalové skupiny hráli pomaleji; výsledkem I Hear Black. Od alba W.F.O. si drží standard typického thrash metalu. Mezi nejúspěšnější alba patří Under The Influence, The Years of Decay, Horrorscope, Ironbound, The Electric Age, White Devil Armory. Overkill vydali velmi mnoho alb, která jsou jak experimentální, tak progresivní. Typickými znaky jsou baskytara D. D. Verniho a hlas Bobbyho Blitze. Overkill prošli mnoha personálními změnami, jediní D. D. Verni a Bobby Blitz jsou členy od začátku.

Jejich maskotem je netopýr Chaly, který je na téměř každém albu. Overkill o něm píší v pěti verzích skladby Overkill. Nejlépe je popsaný v Overkill III. Overkill se pravděpodobně inspirovali záhadným tvorem z New Jersey, takzvaným newjerseyským ďáblem.

David Ellefson v dubnu 2024 zastoupí baskytaristu Verniho, který se zotavuje z operace ramene.[1]

Kytarista Derek Tailer řekl, že skupina začne pracovat na svém 21. studiovém albu po uzavření turné na podporu alba Scorched v roce 2024 pro předběžné vydání v roce 2025.[2]

Texty[editovat | editovat zdroj]

Overkill psali texty typické pro thrash metal. Od doby alba Under The Influence si ponechali svou vlastni filozofii. Hlavním textařem je Bobby "Blitz" Ellsworth. Používá různé metafory a přirovnání a fráze. Například ve skladbě Nothing To Die For je fráze old enough to know better (dost starý, aby znal lépe). V Drunken Wisdom je fráze Why don't you get yourself a life, just get the dick out here. Overkill napsali i skladbu o životě v New Jersey Hello From The Gutter (Ahoj z odpadní roury). Overkill napsali i příběh v pěti verzích. Overkill I. II. III. IV. V.

Členové[editovat | editovat zdroj]

Současní[editovat | editovat zdroj]

Dřívější[editovat | editovat zdroj]

Hostující[editovat | editovat zdroj]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Overkill (band) na anglické Wikipedii a Overkill na slovenské Wikipedii.

  1. BLABBERMOUTH. DAVID ELLEFSON To Play Bass For OVERKILL On 2024 Latin American Tour. BLABBERMOUTH.NET [online]. 2024-03-11 [cit. 2024-03-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Overkill - Planning 21st Studio Album. Metal Storm [online]. [cit. 2024-03-24]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]