Jason Bittner

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jason Bittner
Základní informace
Narození11. ledna 1970 (54 let)
USA Niskayuna, New York, USA
ŽánryHeavy metal, thrash metal, hard rock, hardcore, death metal
Povoláníbubeník
Nástrojebicí souprava
Aktivní roky1990-dosud
VydavatelCentury Media Records
Příbuzná témataOverkill, Shadows Fall
SídloNew York
Webwww.jasonbittner.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jason Bittner (* 11. ledna 1970 Niskayuna, New York) je americký metalový bubeník, nejznámější pro své působení ve skupině Shadows Fall. Od roku 2017 je bubeníkem skupiny Overkill.

Život[editovat | editovat zdroj]

Bittner se narodil ve městě Niskayuna na středozápadě New Yorku v USA. Bittner od svých 5 let bouchal do hrnců, pánví a popelnic. Až v 10 letech začal chodit na lekce bubnování. Pokračoval v lekcích a vystupoval v jazzových a orchestrálních souborech na střední škole v Lintonu než v roce 1988 začal navštěvovat Berklee College of Music. Po roce vysokoškolského studia opustil Berklee, aby se mohl věnovat své hudební kariéře mimo vzdělávací prostředí. To vedlo ke hraní v různých metalových a hardrockových kapelách koncem 80. let a začátkem 90. let.

V roce 1994 se připojil k hardcore skupině Stigmata. Během následujících pár let natočili tři alba, vydali domácí video a objeli USA a Evropu. Bittner také hrál v deathmetalové kapele Burning Human. Poté, co se Bittner připojil k Shadows Fall. Burning Human se nakonec koncem 90. let rozpadli a Stigmata se rozpadla v roce 2001. Původně se přihlásil jako hostující člen jen na turné po Evropě, ale následně se rozhodl zůstat stálým členem.

V lednu 2006 vystřídal na dvou vystoupení bubeníka skupiny Anthrax Charlieho Benanteho, který nemohl koncertovat z rodinných důvodů. Překvapivě také hostoval v Clifton Parku v New Yorku v listopadu 2011. Začátkem roku 2012 také zastoupil několik vystoupení Benanteho poté co zemřela matka Benanteho. Koncem června 2012 se znovu vrátil, aby zaskočil za Charlieho potom, co si poranil zápěstí a pokračoval ve vystupování s Anthrax až do října 2012.

Skupina Shadows Fall v srpnu 2014 oznámila, že se chystají na neurčitou pauzu a do příštího léta dokončili to, co bylo plánováno jako jejich rozlučkové turné. Po rozpadu skupiny hrál v thrashmetalových skupinách jako Toxik a Flotsam and Jetsam.[1] V květnu 2017 se Bittner oficiálně připojil k thrashmetalové skupině Overkill.[2]

Vybavení[editovat | editovat zdroj]

Bittner používá bicí Pearl[3], činely Zildjian[4], blány Remo a paličky Pro-Mark. Dříve používal bicí Tama, činely Meinl a rukavice Ahead.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BLABBERMOUTH. FLOTSAM AND JETSAM Joined By SHADOWS FALL Drummer JASON BITTNER. BLABBERMOUTH.NET [online]. 2014-12-19 [cit. 2024-03-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. BLABBERMOUTH. OVERKILL Joined By SHADOWS FALL And FLOTSAM AND JETSAM Drummer JASON BITTNER. BLABBERMOUTH.NET [online]. 2017-05-04 [cit. 2024-03-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Jason Bittner | Pearl Drums -Official site-. pearldrum.com [online]. [cit. 2024-03-24]. Dostupné online. (baskicky) 
  4. Jason Bittner | Zildjian Artist. Zildjian [online]. [cit. 2024-03-24]. Dostupné online. (anglicky)