Ostrý hřeben

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ostrý hřeben
Vrchol713,5 m n. m.
Prominence41 m ↓ východní sedlo
Izolace0,6 km → Poledník
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříJizerské hory / Jizerská hornatina / Polednická hornatina / Olivetská hornatina[1]
Souřadnice
Ostrý hřeben
Ostrý hřeben
Horninažula
granodiorit
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ostrý hřeben, někdy též zvaný Jizerský kostelík nebo Srázy, (713,5 m n. m.) je vrchol v Jizerských horách, v okrsku Polednická hornatina. Nacházejí se ve vzdálenosti 1,5 kilometru severovýchodním směrem od Filipky, části Oldřichova v Hájích. Má podobu výrazného skalnatého strukturního hřebene. Vytváří ho porfyrická žulagranodiorit. Je pokryt bukovým porostem, jehož součástí jsou také kleny, jedle nebo smrky. Ostrý hřeben tvoří součást národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny. Zdejší skaliska vyhledávají horolezci.[2]

Horolezectví[editovat | editovat zdroj]

Horolezecké a turistické názvosloví se mírně odlišuje od geomorfologického. Ostrý hřeben je v tomto pojetí pouze severoseverovýchodní hřeben posetý strmými skalisky, který stoupá od Viničné cesty a vrcholí na bezejmenné kótě v nadmořské výšce 714 metrů poblíž skály Jizerský kostelík u hřebenové cesty z Oldřichovského sedla na Poledník. Severní strmé a skalnaté svahy od Poledníku k Oldřichovskému sedlu, které zahrnují také Ostrý hřeben, se nazývají Srázy.

Ve Srázech stojí lovecká chata Pod Poledníkem u potoka stékajícího ze sedla mezi Poledníkem a Divočákem v nadmořské výšce 750 metrů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Břetislav Balatka, Jan Kalvoda - Geomorfologické členění reliéfu Čech (Kartografie Praha, 2006, ISBN 80-7011-913-6)
  2. DEMEK, Jaromír; MACKOVČIN, Peter; BALATKA, Břetislav, a kol. Hory a nížiny. 2. vyd. Brno: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, 2006. 580 s. ISBN 80-86064-99-9. Heslo Ostrý hřeben, s. 334. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]