Ortodoxní synagoga (Košice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nová ortodoxní synagoga v Košicích
Místo
MístoKošice, SlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Map
Architektonický popis
Výstavba1927–?
Odkazy
Oficiální webwww.kehilakosice.sk
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nová ortodoxní synagoga v Košicích (někdy nazývaná též Synagoga na Puškinově ulici) byla postavena v letech 1926-1927 na dnešní Puškinově ulici nedaleko historického centra města. Nahradila starší synagogu na Zvonárské ulici, postavenou v roce 1899 podle projektu Jánose Balogha.[1]

Budova[editovat | editovat zdroj]

Synagogu navrhl budapešťský architekt Ludwig Oelschläger. Průčelí je v neoklasicistním stylu s použitím místních tradičních motivů. Příkladem je podkrovní patro ve stylu, který se často vyskytuje u renesančních staveb na východním Slovensku. Interiér je postaven převážně v moderní architektuře s klenutým centrálním sálem a ženskou galerií s kovovou mechicou (předěl mezi mužskou a ženskou částí synagogy). Centrální bima je obrácena k aron ha-kodeš z červeného mramoru. Vedle synagogy byla postavena škola[1] a plánovala se mikve (rituální lázeň), která však nakonec nebyla postavena.

Pamětní deska holocaustu[editovat | editovat zdroj]

Během druhé světové války byli košičtí Židé deportováni do nacistických vyhlazovacích táborů. V roce 1992 byla na průčelí synagogy instalována bronzová pamětní deska holocaustu. Informuje, že v roce 1944 bylo do koncentračních táborů odvlečeno více než 12 000 košických Židů. Pamětní deska neuvádí, že zde bylo soustředěno také více než 2000 Židů z okolí Košic, kteří byli rovněž deportováni do koncentračních táborů. Ze všech deportovaných Židů jich přežilo pouze 400.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Nová ortodoxná synagóga v Košiciach na slovenské Wikipedii.

  1. a b Synagogue Architecture in Slovakia: A Memorial Landscape of a Lost Community. [s.l.]: Neinvestičný fond židovského kultúrneho dedičstva – Menorah, 2007. 150 s. ISBN 9788096972005. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]