Oltář svatého Salvátora (Osenice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Oltář svatého Salvátora
Základní údaje
Autorneznámý
Rok vzniku1713
Umělecký směrBaroko
Kód památky37608/6-1143 (PkMISSezObrWD)
Popis
Šířka0,6 m
Materiálpískovec
Umístění
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Oltář svatého Salvátora je kulturní památka v Osenici.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Oltář pochází z roku 1713. Autor není znám, nicméně historici spekulují, že šlo o někoho z Brokoffovy dílny.[1] Oltář je památkově chráněn od roku 1958.[2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zachovalý procesní oltář se skládá z hranolovitého podstavce. Na čelní stěně podstavce jsou v pásové kompozici mělké reliéfy s vegetabilní ornamentikou.[3] Ve spodní části je text:

Imago Salvatoris nostri Jasu Christin regiaet dotaliti civilitate Chrudimi miraculis celebris

Retabulum tvaru šestiúhelníku je bohatě členěno vysokými reliéfy s vegetabilní a antropomorfní ornamentikou. Ve střední části je vypouklým zdobeným rámem lemována nika s reliéfním poprsím Salvátora Chrudimského v obrazovém rámu neseném dvěma anděli, další dva andělé přidržují v horní části korunu.[4]

Ve vrcholu horní části je polopostava svaté Rosálie - korpus v pravé ruce, růžový věnec na hlavě, další dvě polopostavy zakomponované do velkých květů se nacházejí po stranách oltáře: vpravo svatý Roch s kloboukem a holí, vlevo svatý Šebestián, přivázaný ke kmeni stromu.[4] Pod portrétem Salvátora je Panna Maria, na podstavci je znak ohraničený ve vrchní části náznakem koruny.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. S.R.O, Turistika cz. Osenice (Dětenice) – kamenný oltář sv. Salvátora. www.turistika.cz [online]. [cit. 2021-01-31]. Dostupné online. 
  2. Osenice (Dětenice) – kamenný oltář sv. Salvátora | Otevřené zahrady Jičínska. www.otevrenezahrady.cz [online]. [cit. 2021-01-31]. Dostupné online. 
  3. Detail dokumentu - G0210105. iispp.npu.cz [online]. [cit. 2021-01-31]. Dostupné online. 
  4. a b socha - oltář sv. Salvatora - Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2021-01-31]. Dostupné online.