Olivie z Palerma

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatá
Olivie z Palerma
panna a mučednice
Narození448
Palermo
Úmrtí10. června 463 (ve věku 14–15 let)
Tunis
Příčina úmrtípoprava stětím
Svátek10. června
Vyznáníkatolická církev
Uctívána církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství,
pravoslavná církev
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Olivie z Palerma (koilem roku 448 Palermo – 10. června 463 Tunis) je křesťanská mučednice, uctívaná jako svatá katolické církve. Ve středověku byla patronkou Palerma.[1] Slaví se 10. června. V ikonografii je obvykle zobrazována jako panna s olivovou ratolestí a krucifixem v rukou.

Život[editovat | editovat zdroj]

Hagiografická legenda vypráví, že Olivie se narodila v roce 448 v Palermu křesťanským rodičům; byla to krásná mladá dívka. Od svých raných let se zasvětila Bohu a projevovala velké pohrdání poctami a bohatstvím a ráda rozdávala milodary chudým. V roce 454 Genseric, král Vandalů, dobyl Sicílii a obsadil Palermo, křesťané na Sicílii byli pronásledováni. Olivie povzbudila zajaté křesťany a požádala je, aby byli pevní ve víře. Vandalové se neodvážili v Palermu veřejně popravit zasvěcenou pannu. Proto byla poslána do Tunisu k místnímu guvernérovi. V Tunisu se měla vzdát křesťanství. I tam však Olivie obrátila pohany na křesťanství, takže po dalších neúspěšných pokusech odradit je od víry byla poslána do pouště v naději, že ji divoká zvířata roztrhají. Olivie přežila, a tak byla přivezena zpět do Tunisu, mučena a nakonec byla dne 10. června 463 sťata. Jejich ostatky (relikvie) byly získány křesťany a tajně převezeny do Palerma, kde byly pohřbeny.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Oliva di Palermo na italské Wikipedii a Oliva von Palermo na německé Wikipedii.

  1. Panormus... la patrona di Palermo dimenticata: sant'oliva. www.palermoweb.com [online]. [cit. 2024-03-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]