Oliebol

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Oliebollen s rozinkami

Oliebollen (doslova „olejové koule“) je tradiční smažený pokrm z kynutého těsta typický pro Nizozemsko a Belgii. Nejen v Nizozemsku se tradičně podávají na Silvestra.[1] Během zimních měsíců jsou v obou zemích k dostání ve stáncích na pouti.

Oliebollen se připravují tak, že se těsto pomocí dvou lžic umístí na pánev s horkým olejem. Takto vzniklá kulatá olejová koule se nechá osmažit dohněda. Pomocí lžíce na zmrzlinu je možné vytvarovat pěkně kulatou kouli.

Těsto se obvykle dělá z mouky, vajec, droždí, trochy soli a vlažného mléka nebo podmáslí. Namísto droždí se někdy používá pivo, protože obsahuje kvasnice. Těsto se musí nechat hodinu vykynout, aby byla oliebol dostatečně nadýchaná. Oliebollen se většinou posypávají moučkovým cukrem.

V některých částech Belgie se tento pokrm nazývá smoutebol (sádlová koule). To proto, že se dříve smažila na sádle. Oliebol se v Belgii na rozdíl od Holandska většinou neplní. Případná náplň sestává z rozinek či jablek.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Oliebol na nizozemské Wikipedii.

  1. SIJS, Nicoline van der. Cookies, Coleslaw, and Stoops: The Influence of Dutch on the North American Languages. [s.l.]: Amsterdam UP, 2009. Dostupné online. ISBN 978-90-8964-124-3. S. 135. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]