Náměstí T. G. Masaryka (Bohumín)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nám. T. G. Masaryka
Umístění
StátČeskoČesko Česko
MěstoBohumín
Okres Karviná
Moravskoslezský kraj
Poloha
Historie
Pojmenováno poTomáš Garrigue Masaryk
Další údaje
Kód ulice190675
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Náměstí T. G. Masaryka, plným názvem Náměstí Tomáše Garrigue Masaryka, je náměstí v části Nový Bohumín města Bohumín v okrese Karviná. Geograficky se také nachází v nížině Ostravská pánev a Moravskoslezském kraji.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Náměstí je pojmenováno podle prvního československého prezidenta, kterým byl Tomáš Garrigue Masaryk (1850–1937). Náměstí má obdélníkový půdorys ve směru od jihovýchodu k severozápadu. V roce 1997 bylo náměstí, podobně jako zbytek Bohumína a jeho okolí, silně poničeno povodněmi na řece Odře. Následně prošlo náměstí společně s okolím rekonstrukcí a v roce 2008 zde byla instalovná socha/fontána Soutok Odry s Olší (nazývaná také Fontána na náměstí T. G. Masaryka) od sochaře Václava Fridricha. Dne 26. října 2018, u příležitosti oslav 100. výročí vzniku Československa, se na náměstí podařilo dosáhnout nového českého rekordu a to v počtu lidí na jednom místě s trikolorou v státních barvách České republiky. Na náměstí T. G. Masaryka se tehdy shromáždilo 2303 lidí. U náměstí se také nachází architektonický komplex budovy radnice (sídlo Městského úřadu Bohumín), kino K3, kavárna a restaurace a sídla několika firem a obchodů.[1][2][3][4][5]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PLISCHKE, David. Náměstí T. G. Masaryka v Bohumíně - Náměstí T. G. Masaryka v Bohumíně | Reference | Pe Granit s.r.o.. pegranit.cz [online]. [cit. 2023-02-12]. Dostupné online. 
  2. PANORAMAS.CZ. Náměstí T. G. Masaryka - pohled z výšky - Bohumín. www.virtualtravel.cz [online]. [cit. 2023-02-12]. Dostupné online. 
  3. BOHUMÍN, Město. Povodně - Nový Bohumín - náměstí T. G. Masaryka, radnice. www.mesto-bohumin.cz [online]. [cit. 2023-02-12]. Dostupné online. 
  4. KUTĚJ, Richard. Bohumín slaví 100 let Československa také novým rekordem. Karvinský a havířovský deník. 2018-10-27. Dostupné online [cit. 2023-02-12]. 
  5. BOHUMÍN, Město. Působivá fontána je ozdobou náměstí v Bohumíně - Novinové články - Zpravodajství - Město Bohumín. www.mesto-bohumin.cz [online]. [cit. 2023-02-12]. Dostupné online.