Noc práva

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Noc práva je festival, který se koná pravidelně od roku 2019 a jehož pořadatelem a koordinátorem je spolek Nugis Finem. Jeho cílem je otevírat brány soudních a jiných institucí lidem, umožnit jim poznat právo z jiné perspektivy. Snahou je popularizovat právo, vyvracet mýty a polopravdy, které o něm panují. Součástí festivalu jsou každoročně nejenom přednášky, semináře a workshopy, zejména však divadelní představení, promítání filmů s následnými diskuzemi, simulovaná soudní jednání, exkurze soudů, věznic, ústavů forenzní genetiky a mnoha jiných institucí,[1] jejichž činnost souvisí s právem, jeho tvorbou a aplikací. Na své si přijde jak laická veřejnost, tak právníci a veřejnost odborná.

Historie festivalu[editovat | editovat zdroj]

Pořadatelé festivalu se inspirovali ve Francii, kde se každoročně koná celorepubliková akce La nuit du droit. Ta se každoročně koná začátkem října na počest výročí přijetí francouzské ústavy z roku 1958.[2] Tradici české Noci práva organizátoři svázali s prvním stálým ústavněprávním dokumentem naší země. Tou je Ústavní listina Československa z roku 1920. Ta byla schválena 29. února 1920, účinnosti nabyla 6. března. Noc práva se tedy koná vždy v rozmezí těchto dat. Nultý ročník se konal 6. března 2019, první ročník 6. března 2020,[3] druhý ročník pak pouze online (s ohledem na pandemii koronaviru) dne 5. března 2020, videa však byla dostupná až do poloviny dalšího týdne, tj. do 10. března.[4]

Zapojené instituce[editovat | editovat zdroj]

Do Noci práva se již tradičně zapojují Nejvyšší soud a Nejvyšší správní soud České republiky. Stejně tak zapojení univerzit je již tradiční. Zejména Právnická fakulta Masarykovy univerzity se zapojila v každém dosud pořádaném ročníku. Zapojila se však také Právnická fakulta Univerzity Palackého a VŠB Technická univerzita Ostrava. Kromě toho vlastní části programu v minulosti nabídl Úřad veřejného ochránce práv, Vězeňská služba, Probační a mediační služba, Česká advokátní komora,[5] různé okresní a krajské soudy, různé organizační útvary státních zastupitelství, Policie ČR, finančních a celních úřadů. Program si však připravují i neprávní instituce, v minulosti to byla např. Fakultní nemocnice Ostrava, která si připravila program na svém Ústavu soudního lékařství, dále také Národní divadlo Brno.[6]

V průběhu různých ročníků vystoupilo mnoho známých osobností, např. tehdejší prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová, vládní zmocněnec pro zastupování před ESLP Vít Alexander Schorm,[7] soudci Ústavního soudu Kateřina Šimáčková a Jaromír Jirsa, bývalá soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová, soudce Nejvyššího soudu Michal Králík, ústavní právník Jan Kysela, známá moderátorka Světlana Witowská.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. JIŘÍČEK, Petr. Noc práva je nový festival, který lidi pozve za soudními lékaři či do věznice. Moravskoslezský deník. 2020-01-22. Dostupné online [cit. 2021-03-24]. 
  2. Webová stránka francouzského festivalu La nuit du droit:https://www.lanuitdudroit.fr/
  3. PERDOCH, Jaroslav. Noc práva v Ostravě: Obrovský zájem veřejnosti, na pitevně, u soudu i jinde. Moravskoslezský deník. 2020-03-07. Dostupné online [cit. 2021-03-24]. 
  4. Noc práva již potřetí otevírá brány právním nadšencům i veřejnosti. Právo21 – Právo srozumitelně a pro všechny [online]. [cit. 2021-03-24]. Dostupné online. 
  5. Noc práva zve návštěvníky za soudními lékaři, do věznice i k soudu - Advokacie. Advokátní deník. 2020-03-04. Dostupné online [cit. 2021-03-24]. 
  6. Simulované soudní líčení či prohlídka věznic. Do akce Noc práva se zapojí soudy i univerzity. ČT24 [online]. [cit. 2021-03-24]. Dostupné online. 
  7. Noc práva opět přibližovala právo veřejnosti. Právo21 [online]. [cit. 2021-03-24]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]