Nik Szymanek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nik Szymanek
Narození20. století
Povoláníastronom, spisovatel a fotograf
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nicholas Szymanek, známější jako Nik Szymanek, je britský amatérský astronom a astrofotograf, žijící v obci West Horndon v hrabství Essex na jihovýchodě Anglie.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Je uznávaný zejména za své CCD snímky hlubokého vesmíru a za své příspěvky astronomickému vzdělávání a popularizaci astronomie. Často spolupracuje i s profesionálními astronomy a své fotografie pořizuje pomocí teleskopů umístěných na observatořích na ostrově La Palma (Kanárské ostrovy) a na Havajských ostrovech.[1] Jeho schopnosti pořizování kvalitních snímků a zpracování obrazu mu v roce 2004 vynesly mezinárodní cenu Amateur Achievement Award, udělovanou americkou Pacifickou astronomickou společností.[2] Jeho fotografie jsou zveřejňovány v řadě astronomických periodik a v roce 2005 vydal také knihu o astrofotografii Infinity Rising, která je zčásti sbírkou astronomických fotografií blízkého i vzdáleného vesmíru a zčásti astrofotografickou příručkou.[1][3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Spoluautory následujících fotografií jsou Daniel Bramich a Nik Szymanek.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Nik Szymanek [online]. The World At Night [cit. 2009-12-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-08-17. (anglicky) 
  2. Past Amateur Achievement Winners [online]. Astronomical Society of the Pacific [cit. 2009-12-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. SZYMANEK, Nik. Infinity Rising. [s.l.]: Pole Star Publications Limited, 06. 06. 2005. ISBN 978-0-9550278-0-2. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]