NiceLand

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
NiceLand
NiceLand band
NiceLand band
Základní informace
PůvodPraha
ŽánryPop, indie rock, folk, ambient, electro
Aktivní roky3
Webwww.niceland.cz
Současní členové
Michal Motyčka (kytara, zpěv)
Tomáš Koula (kytara)
Přemysl Černík (baskytara)
Michal Budinský (bicí)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

NiceLand je česká hudební skupina, která byla založena v roce 2006 v Praze. Hudební styl skupiny je v duchu britského soundu s prvky folku, popu i rocku. V současnosti zasahuje i do žánrů ambient a electro. Hlas frontmana Michala Motyčky dodává písním emotivní nádech.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Skupina na sebe upozornila v roce 2007 v autorské soutěži hudebních talentů Coca Cola Popstar, ve které zvítězil tehdy ještě jako sólový interpret Michal Motyčka. O rok později natočili první album Little Black Book v produkci Yardy Helešice (ex-Support Lesbiens, dvojnásobný držitel cen České hudební akademie). Nahrávka kombinující britský sound s prvky folku, popu i rocku doplněná o hlas jim tehdy vynesla třikrát cenu Objev roku (TV Óčko, anketa Žebřík, Musicserver.cz), a několik dalších nominací na řadu cen, mnoho týdnů v předních hitparádách a redakce Musicserver.cz píseň Come on označila za nejlepší skladbu roku. Druhý singl Lost in Encrytion bodující sedm týdnů v hitparádě rádia Expres zazněl ve filmu Ocas ještěrky, pro který skupina nahrála ještě jednu skladbu s názvem Where a Light Comes From. Ta vyšla i na kompilaci Dej si bacha! vydané v rámci benefičního projektu Art for Life zaměřeného na boj proti HIV a AIDS. Od roku 2008 skupina hraje v této sestavě: frontman Michal Motyčka, kytarista Tomáš Koula (ex-The Bliss, producent Prague Conspiracy, Pipes and Pints aj.) baskytarista Přemek Černík (promotér - Mighty Sounds, Sonisphere,) a bubeník Michal Budinský (ex-The Bliss, freelance fotograf/střihač/kameraman). V říjnu roku 2010 vydali v pořadí druhou desku s názvem God Has Her Ways. Na albu tentokrát spolupracovali všichni členové, novinka je tedy zásadním žánrovým odklonem od desky Little Black Book a charakterově se podstatně liší. Kromě kytarových skladeb se deska dostala i do ambientu a electro.

Nové album produkoval bývalý člen hudební skupiny Sunshine Amák Golden a kromě něho se na desce produkčně podíleli také zpěvák Sunshine - Kay Buriánek a kytarista The Prostitutes - Martin Přikryl. Ve skladbě 'Laugh All You Want hostoval frontman skupiny Sunflower Caravan - Andy Čermák, který je zároveň spoluautorem. Do dvou písní nahráli smyčce i členové České filharmonie. Novinku vydala skupina na vlastní náklady, s distribuční podporou vydavatelství Championship Music.

Jako první singl byla vybrána píseň I Won't Give In, která v hudební anketě Žebřík 2010 získala druhé místo v kategorii Skladba roku. Klip k songu Sleep At Night, jenž se natáčel v Los Angeles pod dohledem americké režisérky Niko Sonnberger, bodoval pět týdnů v hitparádě Medúza a vysloužil si tak postup do Zlaté Medúzy.

Skupina objíždí přední České festivaly, ze kterých natáčí materiál pro další videoklip ke skladbě We Know Better (viz ocenění).

V lednu 2012 oznamují členové Tomáš Koula a Michal Budinský odchod ze sestavy a zbývající členové hledají nové spoluhráče k přípravě třetího alba.

Sestava[editovat | editovat zdroj]

  • Michal Motyčka (kytara, zpěv)
  • Tomáš Koula (kytara)
  • Přemysl Černík (baskytara)
  • Michal Budinský (bicí)

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Rok Anketa Kategorie Místo Singl/Album
2007 Coca Cola Popstar Objev roku 1. místo -
2008 TV Óčko Objev roku 1. místo Little Black Book
2008 Žebřík Objev roku 1. místo Little Black Book
2008 Musicserver.cz Objev roku 1. místo Little Black Book
2008 Musicserver.cz Skladba roku 1. místo Come On
2010 Žebřík Skladba roku 2. místo I Won't Give In
2011 Žebřík Skladba roku 3. místo We Know Better
2011 Žebřík Videoklip roku 2. místo We Know Better
2011 Žebřík Zpěvák roku 3. místo

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

  • Little Black Book, (Sony BMG ČR, prod. Jaromír Yarda Helešic. 2008)
  • God Has Her Ways (Championship Records, prod. Amak Golden, 2010)

Videoklipy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]