Nebeský pochodový orchestr

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pochodový orchestr - Falun Dafa Marching band, WashingtonDC.

Nebeský pochodový orchestr (Celestial marching band) je soubor hudebníků z Evropy a různých zemí z celého světa. Nebeský pochodový orchestr je soubor praktikujících Fa-lun-kungu kteří pochodují ulicemi hlavních měst na protest proti násilí na praktikujících Fa-lun-kungu v Číně, kde čínská vláda Fa-lun-kung od roku 1999 násilně potlačuje.

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Nebeský pochodový orchestr vznikl v roce 2006 jako společnost téměř 160 hudebníků ze všech koutů Evropy, ve věku od 7 do 70 let. Kromě hudby spojuje všechny tyto muzikanty také praxe Fa-lun-kung, poklidné čínské meditační cvičení, které si oblíbily desítky milionů lidí v 80 zemích světa. Fa-lun-kung zastává původní myšlenkovou školu principů Pravdivosti, Soucitu a Snášenlivosti a těmto hodnotám zůstávají ti, kdo se mu věnují, věrni i na poli umění.

Reakce na pronásledování Fa-lun-kungu[editovat | editovat zdroj]

Velká popularita Fa-lun-kungu se však v Číně znelíbila komunistickému vedení a od roku 1999 jsou jeho příznivci ve své zemi krutě pronásledováni. A tak i v samotném orchestru najdeme oběti perzekuce, jež přežily mučení ve věznicích či pracovních táborech a podle jejich slov někdy jen o vlas unikly násilnému odebrání orgánů na komerční transplantace.[1] Posláním orchestru je proto i podpora lidských práv a svobody vyznání v nejlidnatější zemi světa Číně.

Akce orchestru[editovat | editovat zdroj]

Nebeský pochodový orchestr není pouze záležitostí Evropy, je to seskupení, které existuje také jinde ve světě, například v USA[2][3], Kanadě[4] nebo Austrálii[5] a Novém Zélandu[6][7]. Tyto pochodové formace hudebníků, pochodující ulicemi hlavních měst po celém světě se "standartou" školy Falun Dafa na protest proti násilí na praktikujících meditační praxe Fa-lun-kung, se vymykají Číně z rukou. Orchestr se objevil v ulicích Hongkongu, New Yorku, Paříže, Berlína, Sabahu, Camberry nebo Ottawy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Na stránkách europeancelestialband.org popisují členové pochodového orchestru svoje neblahé zkušenosti z Číny, kde byli tvrdě pronásledováni komunistickým režimem.
  2. MATHIS, Joel. I Did Not Know the Falun Gong Had a Marching Band [online]. Philadelphia weekly [cit. 2009-07-09]. Dostupné online. (anglicky) [nedostupný zdroj]
  3. CHRISTINE, Lin. Flushing March and Rally Draws 2,000 Falun Gong Practitioners [online]. david-kilgour.com [cit. 2009-07-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Falun Gong band sent marching by Ottawa's Tulip Festival [online]. CBC News [cit. 2009-07-09]. Dostupné online. (anglicky) [nedostupný zdroj]
  5. Falun Gong group banned from parade [online]. Stuff [cit. 2009-07-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Falun Gong discriminated against in New Zealand [online]. Scoop.co.nz [cit. 2009-07-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. RUDMAN, Brian. Victory for Falun Gong [online]. The New Zealand Herald [cit. 2009-07-09]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Domovská stránka The European Celestial Band (europeancelestialband.org)

Video[editovat | editovat zdroj]

Nebeský pochodový orchestr v Bratislavě 2009 (youtube.com)
Celestial Marching Band při průvodu Torchlight Parade v Seattlu, USA, 2007 (youtube.com - záznam ze Seafair Archivováno 12. 7. 2009 na Wayback Machine.)
Průvod v čínském městě - Německo 2006 (youtube.com)

Audio[editovat | editovat zdroj]

Nahrávky pochodových písní hudebního souboru Celestial marching band (europeancelestialband.org)