Nachal Mešušim

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nachal Mešušim
Nachal Mešušim
Nachal Mešušim
Základní informace
Délka toku35 km
SvětadílAsie
Pramen
Ústí
Protéká
Izrael (respektive Golanské výšiny)
Úmoří, povodí
Jordán
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nachal Mešušim (hebrejsky: נחל משושים, arabsky:وادي حوا) je vodní tok o délce 35 km v Izraeli, respektive na Golanských výšinách okupovaných Izraelem od roku 1967.

Jde o nejdelší vodní tok na Golanských výšinách. Do jeho povodí náleží cca 40 vodních toků a vádí. Pramení na náhorní planině Golanských výšin. Směřuje pak k jihozápadu. Ze severu obchází správní centrum Golan - město Kacrin, kde se postupně zařezává do podloží a vytváří úzké údolí, jež směřuje stále k jihozápadu, později k jihu. Zleva přijímá vodní toky Nachal Kacrin a Nachal Zavitan, přičemž poblíž soutoku s Nachal Zavitan východně od vesnice Chad Nes vytváří lom horniny soustavu kamenných pilířů a jezírek Brechat ha-Mešušim (בריכת המשושים). Na dolním toku vodní tok vystupuje z úzkého kaňonu do ploché nížinaté krajiny v příkopové propadlině řeky Jordán. Zleva ještě přijímá tok Nachal Jehudija a pak ústí ze severu do Galilejského jezera.

Údolí Nachal Mešušim je turisticky využívané a je součástí přírodní rezervace Jehudija, jež zahrnuje i paralelní údolí toků Nachal Dalijot, Nachal Jehudija a Nachal Zavitan. Patří do ní i rozsáhlé zalesněné úseky volné krajiny mezi těmito kaňony.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku נחל משושים na hebrejské Wikipedii.

  1. נחל זויתן [online]. bet-alon.co.il [cit. 2010-10-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-01-14. (hebrejsky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]