Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z NCTEKK SKPV)
Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě
PředchůdceNárodní centrála proti organizovanému zločinu
Vznik2023
Typpolicejní orgán
SídloNa Baních 1535, 15600 Praha-Zbraslav
Ředitelplk. JUDr. Břetislav Brejcha
Počet zaměstnanců170
Oficiální webwww.policie.cz/clanek/narodni-centrala-proti-terorismu-extremismu-a-kyberneticke-kriminalite.aspx
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě služby kriminální policie a vyšetřování (zkráceně NCTEKK SKPV) je specializovaný výkonný útvar Policie České republiky s celostátní působností.[1] Oficiálním určením útvaru má být dle Police ČR: „čelit výzvám spojených s terorismem, a extremismem a nejzávažnějšími formami kybernetické kriminality, zejména s útoky na kritickou informační infrastrukturu.“[2]

Celostátní útvar NCTEKK vznikl 1. ledna 2023 vyčleněním dosavadních sekcí terorismu, extremismu a kybernetické kriminality z Národní centrály proti organizovaného zločinu SKPV (NCOZ).[1][3][4][5][6] V době vytvoření měl tento útvar téměř 170 tabulkových míst pro policisty a občanské zaměstnance. Prvním ředitelem útvaru byl jmenován plk. JUDr. Břetislav Brejcha.[2]

Během prvního roku od vytvoření útvaru od něj odešlo či tzv. bylo odejito zhruba dvě desítky policistů, především na vedoucích pozicích (na jiné útvary policie nebo přímo do civilu). Z odborů specializovaných na terorismus a extremismus měli odejít kromě jednoho všichni velitelé. Další policisté se podle serveru Novinky.cz rozhodli odejít po roce 2023. Novinky dále uvedly, že policisté byli k opuštění útvaru nuceni. Ředitel NCTEKK Brejcha k předmětnému článku uvedl, že s takovou kritikou nesouhlasí: „Názor těch lidí respektuju, je to jejich svobodné rozhodnutí. Někteří z nich neprošli přesoutěžením na velitelské pozice po reorganizaci a bylo to jejich rozhodnutí nepokračovat v nově nastavené strategii v útvaru. Považuji tuto fluktuaci v rámci policie za přirozenou a prospěšnou. Neznamená to žádný rozvrat.“ [7]

Struktura[editovat | editovat zdroj]

[8]

  • Kancelář ředitele
  • Odbor analytiky a informací
  • Náměstek ředitele pro terorismus a extremismus
    • Odbor terorismu a extremismu
    • Odbor zbraní a nebezpečných materiálů
  • Náměstek ředitele pro kybernetickou kriminalitu
    • Odbor kybernetické kriminality

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě SKPV [online]. Policie České republiky [cit. 2024-02-25]. Dostupné online. 
  2. a b SCHÖN, David. Vznik nového útvaru přispěje k bezpečnosti v ČR i Evropě [online]. Policie České republiky, 2023-01-02 [cit. 2024-02-25]. Dostupné online. 
  3. VESELÁ, Marie. Česko má od pátku nový elitní policejní útvar. Zaměří se na boj proti terorismu a kyberkriminalitě. iROZHLAS [online]. Český rozhlas, 15. července 2022 [cit. 2024-02-25]. Dostupné online. 
  4. VESELÁ, Marie. Zaměříme se na ochranu kritické infrastruktury státu, říká šéf elitního policejního útvaru Brejcha. iROZHLAS [online]. Český rozhlas, 3. ledna 2023 [cit. 2024-02-25]. Dostupné online. 
  5. Boj s kyberkriminalitou a terorismem. V policii vznikne nový útvar. Seznam Zprávy [online]. Seznam.cz, 10. června 2022 [cit. 2024-02-25]. Dostupné online. 
  6. ŠPAČKOVÁ, Iva. Známá hra na lásku stále funguje. I proto nastupuje nový útvar na kyberzločin. Seznam Zprávy [online]. Seznam.cz, 9. února 2023 [cit. 2024-02-25]. Dostupné online. 
  7. VACULÍK, Radim. Od elitního útvaru odcházejí zkušení policisté i velitelé. Novinky.cz [online]. Borgis, 13. prosince 2023 [cit. 2024-02-25]. Dostupné online. 
  8. Organizační struktura NCTEKK [online]. Policie České republiky [cit. 2024-02-25]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]