Nízký ostrov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nízký ostrov
Nizki Island
Mapa ostrova
Mapa ostrova
Nízký ostrov
Nízký ostrov
Nízký ostrov na mapě
LokalizaceBeringovo moře, Tichý oceán
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
• StátAljaška
• SouostrovíAleutské ostrovy
• Ostrovní skupinaBlízké ostrovy
Topografie
Zeměpisné souřadnice
Délka5 km
Nejvyšší vrchol (51 m n. m.)
Osídlení
Počet obyvatel0 (2023)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nízký ostrov (anglicky Nizki Island, rusky Низкий) je malý neobydlený ostrov ze skupiny Blízkých ostrovů, které jsou součástí Aleutských ostrovů. Administrativně, stejně jako všechny Aleutské ostrovy, je ostrov součástí Aljašky, náležející Spojeným státům americkým. Ostrov je neobydlený.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Ostrov je geograficky blíže Kamčatce než Aljašce. Východně od něho leží ostrov Šemja a západně ostrov Alaid, se kterým je Nízký ostrov často spojen písečnou kosou. Ostrov je dlouhý asi 5 km, jeho výška nad hladinou moře nepřesahuje 51 m. Pobřeží ostrova je značně členité a zahrnuje mnoho skal a útesů.

Fauna[editovat | editovat zdroj]

V 19. století ruští lovci kožešinové zvěře vysadili na Nízkém ostrově polární lišky. To způsobilo decimaci populace mnoha druhů ptáků na ostrově. Poslední liška byla z ostrova odstraněna v roce 1976 a nyní jsou na ostrově běžné aleutské kanadské husy[1], které byly kdysi považovány za vyhynulé, kormorán červenolící a papuchalci chocholatí.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Низкий (остров, Алеутские острова) na ruské Wikipedii.

  1. ROZELL, Ned. Aleutian Canada goose comeback continues, Alaska Science Forum. Alaska Science Forum [online]. 2012-04-27 [cit. 2023-12-25]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu.