Národní strana lidová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Národní strana lidová (NSL) byla marginální prvorepubliková politická strana. Vznikla v roce 1936 odštěpením pravicové frakce okolo Františka Zelenky (* 15.9.1890 Tábor, † 19.9.1972 Praha) od Československé strany lidové (ČSL).[1] Důvodem k odchodu ze strany byla kritika údajného spojení vedení lidovců s marxisty.

Programově se strana vymezovala proti korupci a podporovala spolupráci s katolickou Hlinkovou slovenskou lidovou stranou, vyjádřenou heslem "Zelenka a Hlinka a ne Šrámek a Gottwald". Znakem strany bylo písmeno "Z" (Zelenka) upravené tak, aby připomínalo napoleonské "N".

Zelenka a jeho spolupracovníci se nazývali "sborem ofenzorů", jelikož měli dělat ofenzivní katolickou politiku. NSL vydávala časopis s názvem Sociální boj, později přezvaný jen na Boj.

Založení NSL bylo přivítáno Republikánskou agrární stranou, která v ČSL viděla hlavního soupeře v boji o venkovské voliče. Vznik Národní strany lidové však nezískal širokou odezvu. Aktivita strany ustala pro naprostém neúspěchu v obecních volbách roku 1938.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Michal Pehr: Cestami křesťanské politiky: biografický slovník k dějinám křesťanských stran v českých zemích, Akropolis, 2007, s. 306.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Malíř, J. – Marek, P. a kolektiv: Politické strany I.díl 1861-1938,ISBN 80-7239-178-X
  • Michal Pehr: Cestami křesťanské politiky, biografický slovník k dějinám křesťanských stran v českých zemích, Akropolis, 2007

Související články[editovat | editovat zdroj]