Národní shromáždění (Ázerbájdžán)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Národní shromáždění Ázerbájdžánské republiky
Azərbaycan Respublikasının Milli Məclisi
Znak
Základní informace
Založení1995
Složení
Počet členů125
Oficiální web
https://meclis.gov.az/

Národní shromáždění Ázerbájdžánské republiky (ázerbájdžánsky: Azərbaycan Respublikasının Milli Məclisi) je parlament a legislativní větev vlády Ázerbájdžánu. Je to parlament jednokomorový a má 125 členů. Sto jeho členů je voleno většinovým, 25 poměrným systémem. Jeho předchůdcem byl Nejvyšší sovět Ázerbájdžánské SSR a Parlament Ázerbájdžánské demokratické republiky (1918-1920). Národní shromáždění však nehraje v dnešním ázerbájdžánském politickém systému zásadní roli, většinu moci kontroluje zhruba od roku 1995 prezident republiky a volby do parlamentu nejsou považovány za plně demokratické.[1] Poslední proběhly v roce 2020 a Strana Nový Ázerbájdžán (Yeni Azərbaycan Partiyası) prezidenta Ilhama Alijeva po nich má v parlamentu většinu 69 poslanců. Modernistická budova, v níž parlament sídlí, byla postavena v 70. letech 20. století jako sídlo Nejvyššího sovětu Ázerbájdžánské SSR. Architektem byl Tahir Abdullajev. Objekt byl v roce 2007 zrekonstruován, přistavěna byla i nová administrativní budova.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Azərbaycan Respublikasının Milli Məclisi na ázerbájdžánské Wikipedii a National Assembly (Azerbaijan) na anglické Wikipedii.

  1. ALTSTADT, Audrey L. Frustrated Democracy in Post-Soviet Azerbaijan. [s.l.]: Columbia University Press 453 s. Dostupné online. ISBN 978-0-231-80141-6. (anglicky) Google-Books-ID: RgbRDgAAQBAJ.