Náplast

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Na tento článek je přesměrováno heslo leukoplast (náplast). Tento článek je o lepicí pásce firmy Leukoplast. O organelách buněk pojednává článek leukoplast.

Náplast (latinsky: emplastra, zkratka: empl.[pozn. 1]) je, jakožto zdravotnický materiál, vhodným způsobem upravená lepicí páska, sloužící k překrytí rány, fixaci obvaziva nebo k nouzové fixaci poranění. Náplast může být v části vybavena polštářkem (nejčastěji průdušným), nesoucím ve své struktuře léčivo – antiseptikum, desinficiens nebo cíleně působící prostředek (hormonální náplasti, nikotinové náplasti, salicylové náplasti, náplasti používané při léčbě bolesti).

Zdravotnické náplasti[editovat | editovat zdroj]

Náplast s polštářkem

Na materiál náplasti jsou kladeny vysoké požadavky – náplast musí být vysoce adhezivní, ale při snímání nesmí poškozovat pokožku, nesmí být alergogenní, požadována je vodostálost, vysoká pevnost, vysoká poddajnost a v neposlední řadě i estetická přijatelnost.

Náplast bývá balena v ochranném sterilním obalu, překrývajícím zejména část, určenou pro přímý styk s ránou. Lepicí plochy jsou překryty lehkosnímatelnými materiály, chránícími lepivou plochu před vysycháním a znečištěním.

Pomocné upevňování[editovat | editovat zdroj]

Na tuto kapitolu je přesměrováno heslo leukoplast (náplast).

Samostatnou skupinu tvoří náplasti sloužící jako pomocný materiál při upevňování jiného obvazového materiálu. Tyto náplasti jsou dodávány ve svitcích či v metráži a nemají ochranný polštářek.

S takovou přišla původně firma Leukoplast: Nanesla zdravotně nezávadné lepidlo na textilní pásku. Leukoplast se používá dodnes, i lepidlo je na stejném principu směsi oxidu zinečnatého a kaučuku.

Takové náplasti se samovolně začínají odlepovat od svého rohu, proto se pro prodloužení jejich trvanlivosti jejich rohy zakulacují.

Potravinářské náplasti[editovat | editovat zdroj]

Dalším zvláštním typem náplastí jsou detekovatelné náplasti. Výrazně modře zbarvené náplasti obsahují tenký aluminiový proužek, který je snadno rozpoznatelný pomocí detektoru kovů. Hlavní využití těchto náplastí je v potravinářském průmyslu, kde hrozí nebezpečí kontaminace uvolněnou náplastí.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Z toho pochází hovorové „flastr“.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Leukoplast na slovenské Wikipedii.

  1. Velký lékařský slovník online [online]. Maxdorf [cit. 2024-02-14]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]