Městský park

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
městský park
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Městský park, nebo obecní park, je park (udržovaný veřejný prostor) situovaný ve městech/městysech/obcích. Je to typický přístupný okrasný a rekreační pozemek se zelení v otevřeném prostoru.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Městský park by měl být klidovou zónou v ruchu města a také možností aktivního multifunkčního trávení volného času. Je to také prostor záměrného či náhodného setkávání lidí, místem poznání, relaxace a zážitků. Jsou důležité pro jedince i společnost. Souvisí také s pojmem veřejná zeleň. Nejstarším veřejným městským parkem je zřejmě Alameda de Hércules ve městě Sevilla ve Španělsku z roku 1574. Městský park je ve vlastnictví příslušného města či jeho městské části/obvodu. Neodmyslitelnou součástí městských parků jsou také porosty trávníků, dřevin aj. rostlin. Podle velikosti a kvality mohou obsahovt také dětská hřiště, inlinové, cyklistické, běžecké či turistické trasy, workouty či jiná sportovní využití, vodní toky a nádrže, sochy, památníky, sociální zařízení apod. Důležitým prvkem je také bezbariérový přístup a řízená údržba městských parků. Jsou také místy kulturních aj. akcí. Vstup nebývá zpoplatněn.[1][2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Co všechno by měl poskytovat "aktivní" městský park | Moderní obec [online]. 1970-01-01 [cit. 2022-09-13]. Dostupné online. 
  2. VÍCHOVÁ, Anežka. Městské parky: Veřejná prostranství zvláštního typu [online]. Brno: MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ, Fakulta sociálních studií, Katedra sociologie. Dostupné online.