Muž se železnou maskou

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Další významy jsou uvedeny na stránce Muž se železnou maskou (rozcestník).
Muž se železnou maskou
NarozeníDesetiletí od 1640
Úmrtí19. listopadu 1703
Paříž
Povolánívězeň
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Záznam o uvěznění muže v masce (záznam z Bastilly, 1698

Muž se železnou maskou, pohřbený pod jménem Marchioly (první polovina 17. století – 19. listopadu 1703) je označení neznámého vězně, který byl od roku 1669 nebo 1670 držen až do své smrti v několika francouzských vězeních, včetně Bastily, a nucen nosit na tváři masku. Ta byla zřejmě z tmavé látky a až pozdější legenda z ní udělala masku železnou. Jeho stálým věznitelem byl Bénigne Dauvergne de Saint-Mars a jediné spolehlivé informace o tajemném vězni pocházejí z dokumentů tohoto muže.

Hypotézy o identitě[editovat | editovat zdroj]

Postupně vzniklo více než padesát hypotéz o identitě „muže se železnou maskou“. Jedna z nich usuzuje, že vězněm byl vévoda de Beaufort, bratranec Ludvíka XIV., který se zúčastnil několika spiknutí proti Richelieuoviovi a Mazarinovi a byl jedním z vůdců Frondy. Další hypotézy pokládají za předmětnou osobu ministra financí Fouqueta, hraběte Ercole Mattiolliho (ministra zahraničí vévody z Mantovy) či domnělého tajného králova bratra. Poslední hypotézu, která je nejslavnější, zformuloval Voltaire. Žádná z těchto hypotéz není podložena historickými důkazy.

Americký historik z univerzity v Santa Barbaře Paul Sonnino tvrdí, že vězňovo skutečné jméno bylo Eustache Dauger a jednalo se o člověka zapleteného do finančních machinací na dvoře kardinála Mazarina.[1]

Muž se železnou maskou v kultuře[editovat | editovat zdroj]

Téma muže se železnou maskou je klíčovou zápletkou Dumasova románu Tři mušketýři ještě po deseti letech.

V letech 1929–1998 vzniklo několik filmů a televizní seriál na dané téma s názvem Muž se železnou maskou nebo Železná maska. Muž se železnou maskou je i český muzikál z roku 2017. Píseň Billyho Bragga nese název Man in the Iron mask.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Homme au masque de fer na francouzské Wikipedii.

  1. Kdo byl Muž se železnou maskou? Historik objasňuje záhadu ve své knize, pátral třicet let. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2016-05-10 [cit. 2017-03-26]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]