Přeskočit na obsah

Musankwa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxMusankwa
Stratigrafický výskyt: Svrchní trias, asi před 227 až 208 miliony let
alternativní popis obrázku chybí
Kosti zadní pravé končetiny typového exempláře.
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Sauropsida)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádplazopánví (Saurischia)
PodřádSauropodomorpha
InfrařádMassopoda
RodMusankwa
Binomické jméno
Musankwa sanyatiensis
Barrett et al., 2024
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Musankwa (v tongštině „chlapec zralý na ženění“) byl rod bazálního sauropodomorfního dinosaura, žijícího v období pozdního triasu na území současného afrického státu Zimbabwe (geologické souvrství Pebbly Arkose).[1]

Objev a popis[editovat | editovat zdroj]

Fosilii v podobě kostí pravé zadní končetiny objevil britský paleontolog Paul Barrett v březnu roku 2018 na březích přehradní nádrže Kariba. Typový exemplář nese označení NHMZ 2521 a představuje již zmíněnou kostru zadní končetiny. Ta byla poprvé v odborné literatuře pojednána v roce 2020 (ještě coby nedinosauří fosilní materiál), podruhé v roce 2023 již jako fosilie sauropodomorfa podobného rodu Riojasaurus a následně byla v roce 2024 formálně popsána jako nový rod a druh massopodního sauropodomorfa Musankwa sanyatiensis.[2]

Jedná se o v pořadí čtvrtého dinosaura, popsaného formálně ze Zimbabwe - před ním to byli „Syntarsusrhodesiensis v roce 1969, Vulcanodon v roce 1972 a později pak také Mbiresaurus (2022).

Musankwa - objevené fosilní kosti a silueta.

Tento býložravý dinosaurus pravděpodobně kráčel převážně po dvou (byl bipední) a oproti pozdějším formám relativně lehce stavěný - hmotnost typového exempláře byla autory popisné studie odhadnuta na přibližných 386 kg.

Zařazení[editovat | editovat zdroj]

Musankwa je podle fylogenetické analýzy z popisné odborné práce vůbec nejbazálnějším (vývojově nejprimitivnějším) známým zástupcem skupiny Massopoda. Jeho vzdálenými příbuznými tak jsou například rody Riojasaurus a Eucnemesaurus z čeledi Riojasauridae, do které Musankwa nespadá.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Sciscio, L.; et al. (2020). Sedimentology and palaeontology of the Upper Karoo Group in the Mid-Zambezi Basin, Zimbabwe: new localities and their implications for interbasinal correlation. Geological Magazine. 158 (6): 1035–1058.
  2. Barrett, Paul M.; Chapelle, Kimberley E.J.; Sciscio, Lara; Broderick, Timothy J.; Zondo, Michel; Munyikwa, Darlington; Choiniere, Jonah N. (2024). A new Late Triassic sauropodomorph dinosaur from the Mid-Zambezi Basin, Zimbabwe. Acta Palaeontologica Polonica. 69 (2): 227–241.
  3. Peyre de Fabrègues, C.; et al. (2020). A new species of early-diverging Sauropodiformes from the Lower Jurassic Fengjiahe Formation of Yunnan Province, China. Scientific Reports. 10 (1): 10961.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • E. C. N. van Hoepen (1920). Contributions to the knowledge of the reptiles of the Karroo Formation. 6. Further dinosaurian material in the Transvaal Museum. Annals of the Transvaal Museum 7(2): 93-141.
  • Yates, A. M. (2006). Solving a dinosaurian puzzle: the identity of Aliwalia rex, Galton. Historical Biology. 1–31.