Mountain Dew

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Logo Mountain Dew (USA verze)

Mountain Dew (v USA Mtn Dew), je perlivý nealkoholický nápoj, který vyrábí Pepsi Co. Původní receptura byla vynalezena v roce 1940 ve dvou stáčírnách nápojů v Tennessee, Barney a Ally Hartman. Značky a výrobní práva získala Pepsi-Cola v roce 1964, poté nápoj rozšířila po Spojených státech. Nápoj se nyní vyrábí v několika příchutích, jako je malina, citrón, navíc také dietní a energy (jen v Polsku pod názvem Adrenaline).[1] Nápoj se prodává jak v PET lahvích, tak v nápojových plechovkách.[p 1]

Mountain Dew v Česku[editovat | editovat zdroj]

Nápoj se dříve prodával také v České republice, než byl v roce 2005 stažen z prodeje. 4. března 2014 se však v Česku opět začal prodávat. Poté se objevil v létě roku 2015 v obchodech Albert - Pet lahve[2] V současné době je hůře dostupný, nicméně v některých řetězcích například Kaufland nebo Tesco a nově i v Globusu jej lze nalézt. Někteří fanoušci si jej proto nechávají posílat ze zahraničí. Jeho cena je 20-30 Kč za 1l.[zdroj?]

Nápoj značky Mountain Dew zmizel z našich končin již před dlouhými lety bez pořádného vysvětlení. Byl tu celkem krátce a zřejmě se neujal natolik, aby se jeho výrobci a distributorovi, společnosti PepsiCo, vyplatilo jej tu držet.

Mountain Dew se vrací do České i Slovenské republiky. Podle FB stránky Mountain Dew Česká republika se tak stalo v pondělí 4. března 2014.

Mountain Dew tedy bude celkem rychle dostupný ve všech možných obchodech, ve kterých se prodávají i jiné produkty spadající pod portfólio Pepsi (Pepsi, Mirinda, 7Up, Dr. Pepper, Canada Dry, Toma, Lipton Ice Tea, Gatorade, Rockstar). Příchod potvrzuje také najmutí reklamní agentury Zaraguza, které Pepsi svěřila kompletní reklamní kampaň na nový produkt. Spolu s MTN Dew by se o posílení firmy PepsiCo měl postarat také příchod nápoje Schwip Schwap a nahrazení Schweppesu značkou Evervess.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Variabilita balení není dostupná pro všechny státy, do kterých je nápoj distribuován.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Adrenaline [online]. Mountaindew.wikia.com [cit. 2015-04-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Dlouho vyhlížený Mountain Dew se vrací do ČR/SR!!! [online]. energy-drinks.cz [cit. 2015-04-12]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]