Moskovskaja (stanice metra v Nižním Novgorodě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Moskovskaja
stanice Moskovskaja
stanice Moskovskaja
StátRusko a Sovětský svaz
MěstoNižnij Novgorod
Vznik20. listopadu 1985
LinkyAvtozavodskaja
Sormovsko-Meščerskaja
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Moskovskaja (rusky Моско́вская) je jedna ze stanic metra Nižního Novgorodu. Je to jediná přestupní stanice v celé síti, nachází se v její severní části. Kříží se zde linky Avtozavodskaja a Sormovsko-Meščerskaja.

Moskovskaja je podzemní mělce založená stanice neobvyklého typu. Na jejím jednom podpovrchovém nástupišti se nachází celkem čtyři koleje, z kterých dvě vnitřní patří první lince a dvě vnější té druhé[1]. Tato koncepce stanice je unikátní v celém Rusku, i bývalém SSSR[2]. Její výstavba probíhala v první polovině 80. let spolu s historicky prvním úsekem podzemní dráhy v Nižním Novgorodě a již od počátku byla navržena jako hlavní přestupní bod. Konstrukce vychází z koncepce unifikovaných hloubených stanic s ostrovním nástupištěm podpíraným dvěma řadami sloupů, v tomto případě samozřejmě obměněném. Moskovskaja byla otevřena 20. listopadu 1985 pro první linku a od 20. prosince 1993 funguje i pro tu druhou.

Architektonické ztvárnění stanice má reflektovat její název, tj. je inspirováno hlavním městem Ruska, Moskvou. Na obklad sloupů i stěn na nástupišti byl použit bílý mramor; na stěnách za kolejemi též i v hnědém odstínu tak, aby připomínal Kremelskou zeď. Architektem byl V. Čeremin, mozaiky (velmi podobné například té, které byla umístěna ve stanici Anděl) pak mají více autorů.

Spojení[editovat | editovat zdroj]

Městská doprava[editovat | editovat zdroj]

Ze stanice je možné přestoupit na řadu linky tramvají, autobusů a maršrutek.

Železnice[editovat | editovat zdroj]

Stanice je umístěna vedle Moskevského nádraží (hlavního nádraží na drahách Nižněnovgorodska) a jeden z východů vede přímo do jeho podzemního patra. Nádraží má dálková spojení s mnoha městy v celém Rusku a taky s Běloruskem. Je taky konečnou stanicí pro většinu příměstských spojů (tzv. „električek“ a případně „dieselů“).

Nižněnovgorodská městská dráha[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2013 železniční příměstský dopravce provozuje „električky“ na třech vnitroměstských linkách, z nichž dvě jsou zavedeny na Moskevské nádraží. Nejde však o servis podobný S-linkám: vlaky jezdí řídce, bez taktu, část spojů nestaví v jistých stanicích nebo neujíždí celou trasu.

# Řádek Linka Počet stanic Průměrný počet spojů denně
1 1. Sormovskaja Moskevské nádraží – Počinki – Dubravnaja 11 15
2 Priokskaja Moskevské nádraží – Prospekt Gagarina 15 4
Celkový: 26 19

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Park Kultury Metro v Nižním NovgoroděAvtozavodskaja směr Gorkovskaja
Čkalovskaja Moskovskaja Gorkovskaja
Park KulturyKirovskajaKomsomolskajaAvtozavodskajaProletarskajaDvigatěl RevoljucijiZarečnajaLeninskajaČkalovskajaMoskovskaja 2 Nižněnovgorodská městská dráhaGorkovskaja
← směr Burevěstnik Metro v Nižním NovgoroděSormovsko-Meščerskaja směr Strelka
Kanavinskaja Moskovskaja Strelka
BurevěstnikBurnakovskajaKanavinskajaMoskovskaja 1 Nižněnovgorodská městská dráha (– Jarmarka –) Strelka