Montreuil-Bellay (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zámek Montreuil-Bellay
Účel stavby
Základní informace
Slohstředověká architektura a renesanční architektura
Výstavba12. století (12. století – 17. století)
Poloha
AdresaMontreuil-Bellay, FrancieFrancie Francie
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památkyPA00109195 a PA49000099
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Montreuil-Bellay leží ve městě Montreuil-Bellay v departementu Maine-et-Loire ve Francii. Byl postaven na kopci na břehu řeky Thouet, kde kdysi stálo oppidum.

V 11. století zde šlechtic Fulko III. z Anjou postavil hrad. Okolo roku 1025 ho daroval svému vazalovi Giraudovi Berlay (označovanému i jako Bellay). Agnes, poslední dcera z rodu Bellay, se roku 1217 vdala za Guillauma de Melun. Tento rod potom sídlil v Montreuil zhruba 200 let.

Stoletá válka mezi Anglií a Francií (13371453) přinesla hladomor, loupeže a  zdevastovanou zemi. Po porážce Angličanů byly postaveny vysoké masivní hradby s třinácti věžemi. Vstup do hradu byl možný jedině přes padací most a opevněnou věž. Ve druhé polovině 15. století byl hrad přestavěn na zámek v renesančním stylu s vysokými věžemi.

Během francouzských náboženských válek (15621598) bylo město Montreuil-Bellay vypleněno a vypáleno, ale zámek utrpěl jenom malé škody. Vlastnictví se mnohokrát změnilo. V průběhu francouzské revoluce (17891799) ho používali revolucionáři jako vězení pro ženy monarchistů.

V roce 1822 zámek koupil obchodník Adrien Niveleau. Roku 1860 se stal majetkem jeho dcery, která provedla renovaci. V současnosti, na počátku 21. století, je zámek v rukou potomků synovce jejího manžela.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Schloss Montreuil-Bellay na německé Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]