Mike Singleton

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mike Singleton
Narození21. února 1951
Ellesmere Port
Úmrtí10. října 2012 (ve věku 61 let)
Švýcarsko
Příčina úmrtírakovina
Povoláníprogramátor, herní návrhář a učitel
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mike Singleton (21. února 1951 Spojené království10. října 2012 Švýcarsko) byl britský programátor.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Původní profesí byl učitel.[1] V roce 1980 přestal učit a začal se věnovat programování.[2] Jeho prvním počítačem byl Commodore PET a první hrou, kterou naprogramoval, byla hra Space Ace, která se vyžadovala 12 KiB paměti.[2] Hru psal přímo ve strojovém kódu. Hru distribuovala společnost Petsoft a prodalo se jí asi 300 kopií.[2] V té době Petsoft se připravoval podepsat smlouvu se Sinclairem na tvorbu programů pro počítač ZX80, díky čemuž se s tímto počítačem mohl Mike Singleton seznámit. Sinclair ale nakonec podepsal smlouvu se společností Psion.[2] To se stalo, když už Mike Singleton měl naprogramovaných šest 1 KiB programů,[3] proto se Mike Singleton rozhodl zavolat přímo Sinclairovi.[2] Po rozhovoru mu poslal svoje hry a delší dobu se nic nedělo.

Po nějaké době ho Sinclair pozval do Cambridge, aby se podíval na jeho nový projekt – počítač ZX81, v té době ještě ve stavu, že to byla pouze EPROM v počítači ZX80.[2] Mike a další programátoři EPROM dostali, aby si mohli vyzkoušet její možnosti.

Přestože ZX81 měl ještě méně paměti než ZX80, Mikeu Singletonovi se podařilo upravit jeho šest programů v BASICu pro ZX81 a poslal je Sinclairovi.[3] Z těchto programů se stal Games Pack One, kterého se prodalo asi 90 000 kopií.[2] Jeho dalším projektem byla hra s tématem jízdy na koni Computer Race, který byl ale zastaven.[2] Po té naprogramoval tři hry Shadowfax, Siege a Snake Pit pro společnost Postern,[4] ze kterých je nejvýznamnější hra Snake Pit.[2] Hry naprogramoval původně pro počítače Commodore VIC, později kromě Shadowfax vytvořil i verze pro ZX Spectrum.[4]

Po té v roce 1983 začal pracovat na hře The Lords of Midnight pro Beyond Software.[2][1] Hra byla založena na jeho technologii Landscaping. Díky tomu byla grafika ve hře relevantní akcím a ne pouze dekorativní.[2] Mike chtěl vytvořit obrovský herní svět, takže děj se odehrává ve středověku. Hra byla vydána v roce 1984, nejprve pro počítače Sinclair ZX Spectrum, po té i pro počítače Commodore 64.[1] Signleton ke hře napsal i příběh vysvětlující pozadí děje hry.[1]

Po vytvoření Lords of Midnight měl hodně nápadů, jak jeho technologii Landscape vylepšit. Tato vylepšení se objevila v pokračování ve hře Doomdark's Revenge.[2] Po té začal pracovat na třetí části herní série, na hře Eye of the Moon.[2] Do této hry připravoval nové grafické rutiny pracující s barvami a rozsah hry měl být asi čtyřikrát větší než u hry Doomdark's Revenge.[2] Eye of the Moon ale nikdy nebyla vydána.[5]

Mike Singleton také tvořil počítačovou verzi hry Dark Sceptre. Protože chtěl zachovat všechny možnosti jejího originálu, hra se těžko vešla do 48 KiB paměti ZX Spectra.[2] Takže k jejímu provozu byly potřeba ZX Microdrive.

Pro společnost Melbourne House Mike Singleton a tým Consult vytvořili hru Lord of the Rings.[2]

Ve 21. století vytvořil adventuru Midwinter a podílel se na hrách od LucasArt a Codemasters.[1] Posledním dílem, na kterém pracoval, ve spolupráci s jeho fanouškem Christopherem Jonem Wildem, byla verze hry Lords of Midnight pro iOS.[1] Verzi ale nedokončil.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f STUART, Keith. RIP Mike Singleton, the RPG visionary who revolutionised the genre. S. 44–46. The Guardian [online]. 16. října 2012. Čís. 41, s. 44–46. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p Maelstrom in a teacup. Crash. Červen 1987, čís. 41, s. 44–46. Dostupné online. Dostupné také na: [1]. (anglicky) 
  3. a b Lord of Midnight. The 1985 Sinclair User Annual. 1985, s. 39–42. Dostupné online. Dostupné také na: [2]. ISSN 0262-5458. (anglicky) 
  4. a b I bet Tolkien did the same. Crash. Březen 1985, čís. 14. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Mike Singleton [online]. MobyGames [cit. 2023-03-16]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]