Mikeš Zoul z Ostředka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mikeš Zoul z Ostředka
Narození14. století
Úmrtí13. července 1404
Praha
PovoláníLoupežník
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Mikeš Zoula z Ostředka také Mikuláš Zoul z Ostředka (14. století?13. července 1404[1] Praha, České království) byl český loupeživý rytíř ze zemanského rodu pánů z Ostředka.

Na konci 14. století za vlády Václava IV., kdy se bouřila šlechta a proti králi vznikla široká panská koalice, zmocnil se Mikeš se svým synem Janem Čejchanova hrádku u Chocerad. Odtud vyrážel se synem na loupeživé výboje po celém Benešovsku.

V roce 1404 vyslal král Václav IV. proti nim panskou jednotu vedenou arcibiskupem Zbyňkem Zajícem z Hazmburka, který Čejchanov a hrad Dubou, kde sídlil Mikešův syn Jan, dobyl. Mikeš i 50 členů bandy[1][2] byli popraveni 13. července 1404 v místech dnešní křižovatky U Bulhara v Praze. Mikeše doprovodil k šibenici betlémský kazatel Mistr Jan Hus[1]. Zatímco členové loupeživé bandy byli oběšeni, byl Mikeš pověšen na háku.[2] Na šibenici visel ještě nejméně sedm let.[2]

Pravděpodobně byl pohřben u kostela sv. Štěpána na Rybníčku jako jeho syn[2][3], kde se pražští popravenci tehdy pohřbívali (zahrabávali).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Historie a současnost Komorního Hrádku. [s.l.]: MO ČR, 2009. Dostupné online. ISBN 978-80-7278-477-6. S. 6.  Archivováno 5. 3. 2016 na Wayback Machine.
  2. a b c d www.moskyt.net/naše šibenice, kapitola 4 - viselci
  3. tourist.posazavi.com (Hrad Dubá)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • z Ostředka ve Vlastenském slovníku historickém ve Wikizdrojích