Me'ir Simcha z Dvinsku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Mešech chochma)
Me'ir Simcha z Dvinsku
Rodné jménoMe'ir Simcha ha-Kohen
Narození1843
Ruské impérium Butrimonys, Ruské impérium (dnešní Litva)
Úmrtí14. srpna 1926 (4. elulu 5686) (ve věku 83 let)
Lotyšsko Riga, Lotyšsko
PseudonymMešech Chochma
Povolánírabín
Denominaceortodoxní judaismus
Hlavní působištěDaugavpils
Významná dílaOr sameach, Mešech chochma
Příbuzníotec Samson Kalonymus
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rabi Me'ir Simcha z Dvinsku (184314. srpna 1926), známý také jako Me'ir Simcha ha-Kohen (hebrejsky מאיר שמחה הכהן מדווינסק), byl rabín a vedoucí osobnost ortodoxního judaismu ve východní Evropě na počátku 20. století. Proslavil se svými komentáři k Rambamově Mišne Tora, nazvanými Or sameach a komentáři k Toře, nazvanými Mešech chochma.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Butrimonys (v jidiš Baltrimanc) v dnešní Litvě v kohenské rodině.

Po svatbě roku 1860 (jako sedmnáctiletý) se usadil v polském Białystoku, kde jej jeho tchán nadále podporoval ve studiích. Zde žil do roku 1883, kdy se stal rabínem obce mitnagdim v Dvinsku, dnešním lotyšském Daugavpils, kde působil až do své smrti.

V Dvinsku spolupracoval s chasidským rabínem Josefem Rosenem, známým jako „Rogatčover Gaon“ na jeho díle Cofnat Paneach. Oba měli přes rozdílnost názorů velkou vzájemnou úctu.

V roce 1906 publikoval Šlomo Friedlander dva traktáty Jeruzalémského talmudu, pokládané za ztracené. R. Me'ir Simcha (a také Avraham Mordechaj Alter, r. Moše Šmu'el GlasnerKluže a další) poznal, že jde o velice zdařilý falzifikát.

Zemřel v hotelu v Rize. Měl jen jednu dceru, která zemřela v mladém věku. Jeho žák a přítel rabi Jisra'el Avraham Abba Krieger přijal jeho jméno jako Jisra'el Avraham Abba Me'ir Simcha Krieger.

Jeho názory a vliv[editovat | editovat zdroj]

Byl rozhodným odpůrcem sionismu, ačkoliv kladně přijal např. Balfourovu deklaraci. Zúčastnil se ustavujícího shromáždění Agudat Jisra'el v německých lázních Bad Homburg, ale pro chatrné zdraví se už nezúčastnil první velké konference v Katovicích. Měl několik sporů se svými současníky, včetně rabína Chafece Chajima, zejména o politických otázkách a halaše.

Ač je těžké vymezit přesně jeho filozofické postoje, mnohé z nich se dají vyčíst z jeho díla Mešech chochma. Jeho názory ovlivnily např. Ješajahu Leibowitze.

Ješivy Or sameach[editovat | editovat zdroj]

V sedmdesátých letech 20. století byly založeny mnohé charedi ješivy pro tzv. ba'alej tšuva na paměť r. Me'ira Simchy nazvané podle jeho díla Or sameach. První z nich v Jeruzalémě, další v americkém Detroitu, Los Angeles a Philadelphii, v kanadském Torontu a Montrealu. Další jsou mimo jiné v Johannesburgu a v Kapském Městě, v Londýně, v Kyjevě a v Sydney.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Meir Simcha of Dvinsk na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]