Mastichová zmrzlina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mastichová zmrzlina
Základní informace
Místo původuTurecko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mastichová zmrzlina je zmrzlina běžná v Řecku, Turecku a zemích Blízkého východu. Byla pojmenovaná po pryskyřici masticha (mastix), která pochází z řeckého ostrova Chios. Vzhledem k tomu, že skutečná masticha je drahá a obtížně se shání, dávají prodejci zmrzliny v ostatních zemích přednost náhradě mastixové pryskyřice glukózou. Mastichová zmrzlina obsahuje jako přísady mléko, cukr, salep a mastixovou pryskyřici.

Prodavač s velkou porcí zmrzliny

Tři typy mastichové zmrzliny[editovat | editovat zdroj]

  • Řecká mastichová zmrzlina má nejaromatičtější chuť, protože obsahuje kvalitní mastichu.
  • Turecká mastichová zmrzlina neboli dondurma (zmrzlina z města Maraş[1]) je mnohem hutnější a sladší než arabská mastichová zmrzlina. Má více tuku, protože obsahuje větší množství sladké smetany nebo těžké krémy s vysokým obsahem tuku. Lidé z horských oblastí připravovali v minulosti zmrzlinu ze sněhu, kozího mléka, pryskyřice a prášku ze sušených orchidejí. V jihovýchodním Turecku byla zmrzlina hutnější a lepkavější díky prášku z květů orchidejí, které zde rostou. Tato zmrzlina je tak hutná, že se jí pomocí příboru. Prodej zmrzliny turistům je v Turecku velmi často spojen se show, kdy prodejci v krojích se zmrzlinou provádí různé triky.
  • Arabská mastichová zmrzlina neboli booza (mléčná zmrzlina) je vláknitá a elastická. Je velmi lepkavá, aby v horských arabských zemích pomalu roztávala. V Iráku je obvyklé jíst zmrzlinu pomocí čtvercových dřevěných lopatiček. Tento typ je nejčastější v Sýrii a Libanonu. Někteří tamější prodejci zmrzliny ukazují turistům, jak se za zpěvu a hraní připravuje mastichová pryskyřice. V damašském Starém městě je známý obchod se zmrzlinami "bakdash", který je v arabském světě proslavený svou arabskou mastichovou zmrzlinou. Je to oblíbená atrakce pro turisty, zejména z arabských zemí.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Naver Kowledgeins, "Turkey Ice-cream". Naver. 2004, February 8th. 24 April 2008

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]