Mariánský sloup (Uherský Brod)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mariánský sloup
Mariánský sloup - celkový pohled
Mariánský sloup - celkový pohled
Základní údaje
Kód památky28628/7-3514 (PkMISSezObrWD)
Popis
Materiálpískovec
Umístění
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mariánský sloup v Uherském Brodě je barokní mariánský sloup (nikoliv však morový) nacházející se na Mariánském náměstí v Uherském Brodě. Sloup je vyroben z pískovce a mušlového vápence, nepolychromovaný. Od roku 1968 je chráněn jako nemovitá kulturní památka.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Sloup existoval zřejmě již v roce 1692 (podle chronogramu na rámu podstavce). V roce 1704 byl zachycen na obraze, tehdy se ale ještě nacházel na dolním náměstí (dnes Masarykovo).

Socha Panny Marie na vrcholu Mariánského sloupu

K obnově a přesunu do středu horního náměstí (Mariánského) došlo v roce 1711. Z této doby pochází i současná socha Panny Marie. Obnovitelem sloupu byl Jan Ondřej Schwarzl z Röttenbergu, který na horním náměstí vlastnil dům. Jeho záměrem byla oslava Panny Marie jako bez poskrvny počaté Bohorodičky, na rozdíl od většiny mariánských sloupů tedy nemá účel děkovný.

V roce 1930 byl sloup přesunut na své současné místo na okraji náměstí, při dnešním domu kultury.[2] Při večerní bouři 27. července 2014 sloup srazila větrem zlomená vzrostlá lípa, škoda byla odhadnuta na milión korun.[3] Náklady na restaurování sloupu akademickým sochařem Tomášem Martinákem, které dosáhly výše 387 274 Kč, byly uhrazeny z prostředků města Uherský Brod, příspěvku Ministerstva kultury České republiky a z výnosu veřejné sbírky realizované prostřednictvím transparentního bankovního účtu. Rekonstruovaný sloup byl navrácen na původní místo a znovu vysvěcen koncem srpna 2015.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-07-14]. Identifikátor záznamu 139950 : Sloup se sochou P. Marie. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Mariánský sloup
  3. BOHUN, Pavel. Uherský Brod: Padající lípa pohřbila v troskách Mariánský sloup z roku 1692. Deník [online]. 2014-07-28 [cit. 2014-07-29]. Dostupné online. 
  4. Mariánský sloup v Uherském Brodě se dočkal vysvěcení

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]