Marija Spiridonova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Marija Spiridonova
Narození16.jul. / 28. října 1884greg.
Tambov
Úmrtí11. září 1941 (ve věku 56 let)
Orel
Příčina úmrtístřelná rána
Povolánírevolucionářka a politička
Politická stranaLeft Socialist-Revolutionaries
ChoťIlya Mayorov
Funkcečlen Všeruského ústavodárného shromáždění (1918)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Marija Spiridonova, česky také Marie Spiridonová, rusky Мари́я Алекса́ндровна Спиридо́нова (16. října 1884 Tambov – 11. září 1941 Orel), byla ruská revolucionářka, členka ústředního výboru Strany socialistů-revolucionářů.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Tambově v rodině kolegiátního tajemníka. V roce 1902 absolvovala tambovské ženské gymnázium. Působila jako písařka na zemském vrchnostenském sněmu. Vstoupila do místní organizace sociálních revolucionářů a přidala se k bojové četě strany. V březnu 1905 byla zatčena za účast na demonstraci, ale brzy byla propuštěna.

Dne 16. ledna 1906 provedla na nádraží v Borisoglebsku atentát na zástupce tambovského gubernátora Gavriila Nikolajeviče Luženovského, který na následky útoku 10. února 1906 zemřel. Spiridonova byla při útoku chycena a o dva měsíce později odsouzena k smrti. Kvůli špatnému zdravotnímu stavu byl trest změněn na nevolnictví, které si musela odpykat na Sibiři. Byla propuštěna v rámci všeobecné amnestie po únorové revoluci v roce 1917.[1]

Spiridonova byla pro spolupráci Strany socialistů-revolucionářů s bolševiky, a to jak před říjnovou revolucí, tak po ní (až do brestlitevského míru). Dne 6. července 1918 vedla povstání levých eserů proti bolševikům.

Spiridonova byla popravena dne 11. září 1941, a to v Medveděvském lese u Orla.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Marija Alexandrowna Spiridonowa na německé Wikipedii a Спиридонова, Мария Александровна na ruské Wikipedii.

  1. ANEMONE, Anthony. Just Assassins: The Culture of Terrorism in Russia. [s.l.]: Northwestern University Press 342 s. Dostupné online. ISBN 978-0-8101-2692-3. (anglicky) Google-Books-ID: 6exnFbzCDEcC. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Weggesperrt. Frauen im Gulag, Berlin, K. Dietz, 2009, S. 413

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]