Marie Petrůňová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
čet. Marie Petrůňová
Jiná jménarodné Michálková, krycí Galina, Mária Rudinská
Narození21. července 1922
Iza
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Úmrtí1945, úředně prohlášena 1946
Příčina úmrtíza neznámých okolností
Národnostčeská
Povolánívoják
ChoťLadislav Petrůň
RodičeIvan Michálek, Pelageia Šerbanová
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Marie Petrůňová (rozená Michálková, 21. července 1922 Iza1945) byla radistkou a výsadkářkou 2. československá paradesantní brigády v SSSR a obětí druhé světové války.

Život[editovat | editovat zdroj]

Před druhou světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

Marie Michálková se narodila 21. července 1922 v Ize nedaleko podkarpatského Chustu v rodině Ivana Michálka a Pelagei, rozené Šerbanové. V rodné obci vychodila obecnou školu, poté vystudovala gymnázium v Chustu.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

V březnu 1939 uprchla Marie Michálková před maďarskou armádou do Sovětského svazu, kde byla mezi květnem 1940 a únorem 1943 vězněna v táborech NKVD. Po propuštění byla převezena ke vznikající československé zahraniční jednotce v Buzuluku, do které 24. července 1943 vstoupila. Následně absolvovala poddůstojnický a radiotelegrafický kurz. V lednu 1944 byla převelena k nově vznikající 2. československé paradesantní brigádě do Jefremova, kde začala působit jako radistka velitelské baterie dělostřeleckého oddílu. Absolvovala bojový a para výcvik. Během služby v československých jednotkách se vdala za Ladislava Petrůně, rovněž příslušníka 1. československého armádního sboru. V květnu 1944 se dobrovolně přihlásila k plnění zvláštních úkolů. V červenci téhož roku byla společně s dalšími převelena pod sovětské velení. Následně byla zařazena společně s Vincentem Tkáčikem[1] do dvoučlenné jednotky vysazené v noci ze 16. na 17. března 1945 v prostoru Žiliny za účelem plnění výzvědných úkolů v německém týlu. Oba byli vybaveni falešnými doklady na manžele Antona a Márie Rudinských prchajících z Prešova před postupující frontou. Od okamžiku výsadku nejsou o Marii Petrůňové žádné zprávy, Vincent Tkáčik zahynul za nevyjasněných okolností 7. května 1945.[2] V roce 1946 byla prohlášena za mrtvou.

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]