Mariánský sloup (Toužim)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sloup se sousoším Panny Marie
v Toužimi
Pohled od severozápadu
Pohled od severozápadu
Základní údaje
Autorneznámý
Rok vzniku1705
Umělecký směrbaroko
Kód památky34476/4-1102 (PkMISSezObrWD)
Popis
Materiálpískovec
Umístění
Umístěnína volném prostranství na náměstí Jiřího z Poděbrad
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Mariánský sloup v Toužimi
Mariánský sloup
v Toužimi
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mariánský sloup (rovněž Sloup se sousoším Panny Marie) je barokní sochařské dílo v Toužimiokrese Karlovy VaryKarlovarském kraji. Od roku 1964 je chráněn jako kulturní památka.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Mariánský sloup v Toužimi vznikl v roce 1705. Tento letopočet je uveden na přední straně podstavce. Autorství není známé, nejspíš se jedná o dílo některého z místních sochařů. Krátce po vztyčení sloupu v roce 1708 založil toužimský purkmistr Jan Jiří Beyer fundaci, schválenou pražskou arcibiskupskou konzistoří v roce 1709. Ta byla určena na zpívání litanií na svátky svatého Josefa, Zvěstování Panny Marie a svatého Jana Křtitele.

První známé restaurování mariánského sloupu se uskutečnilo v roce 1905. Ve farní pamětní knize se uvádí, že je nechal provést „Okrašlovací spolek“. Finanční prostředky nebyly dostatečné, a proto zbývající část nákladů pokryla sbírka. Byla provedena renovace soch a okolí sloupu ohraničili železnou mříží. Státní památkový úřad dopisem z 6. srpna 1919 upozornil na poškozování soch světců okolními křovinami, zejména proto, že pískovcové sochy nemohly pod listovím po dešti rychle uschnout. Bylo doporučeno okolní divoce rostoucí křoviny prosekat. Při kontrole v roce v dubnu 1921 bylo zjištěno, že požadavku bylo částečně vyhověno.

Roku 1941 oznámilo město Památkovému ústavu záměr přestavět náměstí na park s tím, že se počítá s odstraněním sloupu. Památkový úřad protestoval a nakonec k odstranění sloupu nedošlo.

Další oprava sloupu proběhla roku 1957, ovšem při prohlídce zástupci památkové správy zjistili nedostatky práce restaurátorů. Restaurátorská komise kritizovala v roce 1960, že závažné problémy jsou v retuši fragmentů figur a značné poškození soch a soklu je způsobeno nejen zvětráváním, ale i trhlinami a nevhodnými opravami.[2]

Poslední opravy sloupu, celkové restaurování v hodnotě 1,7 mil.  korun, se uskutečnilo v letech 2009–2010. Za přispění Státního zemědělského intervenčního fondu byl zrestaurován celý sloup včetně soch.[3] V rámci akce „Regenerace náměstí Jiřího z Poděbrad“ nechalo město v únoru 2013 veškeré stromy u mariánského sloupu vykácet.[4]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Sloup se nachází uprostřed města Toužim v zadlážděné mírně svažité ploše v horní části náměstí Jiřího z Poděbrad a je čelem obrácen k západu. Stojí na dvou kamenných stupních a původně jej obklopovala kamenná balustráda, ze které se zachovala pouze čtveřice nárožních hranolových pilířů s patrně mladšími barokními pískovcovými sochami světců. Sloup je obklopený železným plůtkem. Na nárožích stojí na podstavcích socha svatého Jana Křtitele, socha svatého Josefa s Ježíškem v náručí, socha svatého Floriána a socha svatého Jana Nepomuckého. Vrcholové sousoší Panny Marie je umístěno na korintském sloupu. Tvoří jej Panna Marie s Ježíškem v náručí, sousoší je doplněno restaurovanými pozlacenými atributy. Panna Marie drží v levé ruce pozlacené žezlo, v pravé ruce jablko s pozlaceným křížkem. Na hlavě má pozlacenou korunku stejně jako Ježíšek. Vlastní sousoší stojí na hranolovém podstavci s horní i spodní profilovanou krycí deskou. Na železných konzolách všech podstavců bývaly v minulosti umístěny lucerny. Sloup a sochy jsou vytvořeny z hrubozrnného pískovce.[3]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2022-07-09]. Identifikátor záznamu 146197 : Sloup se sochou P. Marie. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. ADAMCOVÁ, Kateřina; NEJEDLÝ, Vratislav; SLÍŽKOVÁ, Zuzana; ZAHRADNÍK, Pavel. Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v Karlovarském kraji. Praha: Národní památkový úřad, 2004. 216 s. ISBN 80-86234-53-3. S. 104–106. 
  3. a b VYČICHLO, Jaroslav. Toužim - sloup se sochou Panny Marie [online]. Památky a příroda Karlovarska [cit. 2022-07-13]. Dostupné online. 
  4. Regenerace náměstí Jiřího z Poděbrad [online]. Město Toužim [cit. 2022-07-13]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ADAMCOVÁ, Kateřina. Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v Karlovarském kraji. Praha: Národní památkový úřad, 2004. 216 s. ISBN 80-86234-53-3. S. 104–106. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]