Marcela Munzarová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Marcela Munzarová
Narození4. října 1969 (54 let)
Alma materTechnická univerzita v Liberci
Povolánípodnikatelka
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Marcela Munzarová (* 4. října 1969[1]) je česká podnikatelka v oboru nanotechnologií a spoludržitelka řady patentů a užitných vzorů. Získala přezdívku Czech Nano Lady.

Pracovní kariéra[editovat | editovat zdroj]

Vystudovala Technickou univerzitu v Liberci, kde se zaměřila na technologii tkaní a kompozitní materiály.[2] Když po roce 1989 český textilní průmysl ztratil konkurenceschopnost, dopadlo to i na firmu, v níž pracovala v oblasti obchodu a marketingu. Hledala perspektivnější obor a od roku 2005 se věnuje nanotechnologiím (nanovlákna a nanostruktury z nich jsou specifickou formou netkaných textilií). Patřila k průkopníkům převedení nanotechnologií z laboratoří do praxe. Firma Nanovia, v níž působila jako ředitelka strategického rozvoje, jako první v Evropě spustila linky na výrobu nanovláken v průmyslovém měřítku.[3] Na vývoji materiálů a produktů s nanovlákny spolupracuje s nadnárodními firmami a je členkou expertní skupiny nanotechnologických odborníků.[4]

V roce 2016 byla u zrodu firmy Nano Medical, která se zaměřuje na medicínské využití nanotechnologií. Pro její založení potřebovala investora, jímž se stal Zbyněk Slavík, hlavní akcionář podniku Triola.[5] Marcela Munzarová je spolumajitelkou a výkonnou ředitelkou firmy.[2] V době pandemie covidu se firma zaměřila na výrobu nanoroušek (s filtrační účinností 99,9 % virů a bakterií) a odložila původně plánovanou výrobu náplastí, které napomáhají lepšímu hojení ran. Pro obojí se používá materiál AntiMicrobe Web R, jehož je Munzarová autorem.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • V roce 2020 vyhrála soutěž Žena roku v kategorii nad 40 let. [4]
  • Za náplast na rány z nanovláken získala v roce 2021 2. místo v národním kole Mezinárodní ceny inovací v kategorii malé a střední podniky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ing. Marcela Munzarová - Železný Brod. portal.expanzo.com [online]. [cit. 2022-03-20]. Dostupné online. 
  2. a b Nano Medical - o nás [online]. [cit. 2022-03-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2022-03-20. 
  3. Multimilionáři chtějí vydělat na nanotechnologiích. Nejlépe hned - EnviWeb.cz. EnviWeb.cz [online]. [cit. 2022-03-20]. Dostupné online. 
  4. a b Marcela Munzarová ovládla obor nanoprůmyslu a proslavila se za oceánem. iDNES.cz [online]. 2020-12-26 [cit. 2022-03-20]. Dostupné online. 
  5. Po nanorouškách spustí český start-up výrobu nanonáplastí. Urychlují hojení. Seznam Zprávy [online]. Seznam.cz [cit. 2022-03-20]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]