Malšovický most

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Malšovický most
Pohled na Malšovický most
Pohled na Malšovický most
Základní údaje
StátČeskoČesko Česko
KrajKrálovéhradecký kraj
Okresokres Hradec Králové
MěstoHradec Králové
Dopravasilniční včetně trolejbusové, pěší a cyklistická
ŘekaOrlice
Otevřen1925
Souřadnice
Parametry
Materiálželezobeton
Délka43,2 m
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Malšovický most je silniční most přes Orlici v Hradci Králové. Spojuje centrum města (ulice Nezvalova) s místní částí Malšovice (ulice Malšovická).

Popis a historie[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o železobetonový obloukový most postavený roku 1925. Také je známý jako most U Staré nemocnice, protože se nachází u původní budovy královéhradecké nemocnice. Nedaleko mostu leží též Všesportovní stadion a koupaliště Flošna. Architektem byl Josef Gočár.[1]

Na místě dnešního Malšovického mostu byl nejprve pouze říční brod. Jednalo se však o důležitou cestu na Moravu, a tak zde byly postaveny dva dřevěné mosty, které však strhla velká voda v roce 1655. Další mosty pak byly postaveny až v letech 1784 a 1835. Roku 1889 zde byl vybudován ocelový most zv. Slezský[2] podpíraný dvěma kamennými pilíři. Roku 1925 ho nahradil most současný.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Malšovický most. kam.hradcekralove.cz [online]. [cit. 2024-04-03]. Dostupné online. 
  2. ŠÁMALOVÁ, Zlata. Labe a Orlice v Hradci Králové – Historie říčních staveb [PDF online]. Redakce Ladislav Merta, Zlata Šámalová. Hradec Králové: Povodí Labe, 2007-12 [cit. 2015-01-10]. Kapitola Jak se dříve upravovaly břehy řek, s. 22. Dostupné online. 
  3. DOUBEK, Zdeněk. Mosty v Hradci Králové. S. 13. Zpravodaj [PDF online]. Společnost ochránců památek ve východních Čechách, 1999 [cit. 2015-01-13]. Roč. 10., čís. 4., s. 13. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]