Malé stydké pysky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Malé stydké pysky
Malé stydké pysky
Malé stydké pysky
Malé stydké pysky
Latinsky labia minora pudendi
Prekurzor urogenitální řasy
Gray 1265

Malé stydké pysky (latinsky: labia minora pudendi), též nymfé (latinsky: nymphae)[1] jsou dvě longitudinální (podélné) slizničné řasy, jejichž velikost se ženu od ženy může velmi lišit (přibližná délka je však 3–4 centimetry a tloušťka 5 milimetrů).[2] Jsou situovány mezi velkými stydkými pysky a rozšiřují se od klitorisu šikmo dolů, do strany a dozadu ke každé straně poševní předsíně, mezi níž a velkými stydkými pysky tyto končí. U panny jsou zadní konce malých stydkých pysků obvykle spojeny uprostřed kožní hranou nazývanou frenulum labiorum pudendi nebo fourchette („vidlička“).

Vpředu se každý malý stydký pysk dělí na dvě části: horní díl prochází nad klitorisem, kde se setkává s protějším pyskem, přičemž nemusí být oba stejně velké; vytvářejí zde poštěváčkovou kapucu, která se klene přes vnější část poštěváčku. Dolní část pysků prochází pod vnější částí klitorisu, spojuje se s povrchem pod ním a společně s protějším pyskem (opět nikoli nutně stejné velikosti) vytváří uzdičku klitorisu. Na opačné straně (povrchu) malých stydkých pysků je mnoho mazových žláz.

Chirurgický úkon spočívající v úpravě velikosti a tvaru malých stydkých pysků se označuje jako labioplastika. Tento úkon bývá prováděn z estetických a praktických důvodů.

Obrázky[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Labia minora na anglické Wikipedii.

  1. Nymphae [online]. Dictionary.com [cit. 2009-12-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. ROB, Lukáš; MARTAN, Alois; CITTERBART, Karel a kolektiv. Gynekologie. 2. vyd. Praha: Galén, 2008. ISBN 978-80-7262-501-7. S. 11. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]