MCA Records

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
MCA Records
Mateřská společnostUniversal Music Group
Vznik1962
Zánik2003
Některá data mohou pocházet z datové položky.

MCA Records byla americká nahrávací společnost, vlastněná společností MCA Inc., která později ovládala větší společnost MCA Music Entertainment Group, jejíž částí MCA Records byla.

Historie[editovat | editovat zdroj]

MCA vstoupila do nahrávacího průmyslu v roce 1962 zakoupením značky Decca Records se sídlem v New Yorku, včetně Coral Records a Brunswick Records. Protože Americká Decca vlastnila Universal Pictures, MCA získala plné vlastnictví filmového studia Universal Pictures, které se dostalo mezi nejlepší studia v městě. V roce 1966 při MCA vznikla značka Uni Records a v roce 1967 byla koupena značka Kapp Records.

MCA Records mimo USA[editovat | editovat zdroj]

Decca Records, vlastněná společností MCA, měla práva ke jménu Decca pouze v Severní Americe. Britská Decca vlastnila práva spojená se jménem Decca ve zbývající většině světa. Obě společnosti Decca, byly během 2. světové války, na základě anti-trustového zákona, přinuceny přerušit vzájemné vazby. Po válce britská Decca formovala americkou pobočku, London Records.

Americká Decca vydávala své nahrávky prostřednictvím značek Brunswick a Coral. V roce 1967 byly značky Brunswick a Coral nahrazeny značkou MCA, která vydávala materiály americké Decca a Kapp mimo území severní Ameriky.

Prvními umělci, kteří se objevili na nové značce MCA, byly převážně britské rockové skupiny: Budgie, Stackridge a Wishbone Ash.

Umělci působící u MCA Records[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku MCA Records na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]