Městská knihovna Nové Sedlo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Městská knihovna Nové Sedlo
StátČeskoČesko Česko
PolohaMasarykova 502, Nové Sedlo, 357 34, Česko
Souřadnice
Další informace
Webové stránkywww.mkns.cz
SiglaSOG503
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Městská knihovna v Novém Sedle je základní knihovnou, která je zřizována jako organizační složka města Nové Sedlo.[1] Je součástí vzdělávacího a informačního systému společnosti a poskytuje svým uživatelům výpůjční, informační, bibliografické a reprografické služby. Organizuje kulturní a vzdělávací programy pro veřejnost. Má oddělení pro děti i dospělé.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na základě ustanovení knihovnického zákona z listopadu 1919[2] zřídila obecní správa již v lednu 1920 veřejnou lidovou knihovnu. Předtím vznikly v Novém Sedle v rámci osvětových programů některých spolkových a politických organizací institucionální knihovny sloužící jejich členům. Jeden z takových knihovních fondů, který patřil Svazu Němců v Čechách, převzala po založení veřejná knihovna umístěná v jedné místnosti budovy městského úřadu. Z finančních prostředků obce dostávala knihovna pravidelné roční příspěvky na nákup literatury. V době první republiky měla knihovna, o jejíž provoz se zasloužili zejména místní učitelé, německé a české oddělení. Pro řízení činnosti veřejné knihovny byla ustanovena zvláštní knihovní rada.

Obecní knihovna byla přeměněna v rámci jednotné úpravy knihovnictví v našem státě na místní lidovou knihovnu, a to v roce 1946, což dokazuje první kniha uvedená v přírůstkovém seznamu.

Pod číslem 1. byla tehdy zapsána kniha Zana Greye: Muž lesa. Knihovna ji dostala darem dne 1. 9. 1946, již tehdy byla stará dvacet let. Úplně první knihovna byla umístěna v místní škole. Od roku 1952 sídlila již Obecní knihovna v domě č.p. 532 (Tělovýchovná jednota). V prvních letech činnosti sbírala knihovna knihy, jak se dalo. Většina získaných knih pocházela právě z darů od prvních čtenářů. I výpůjčky měly konečné roční číslo pouze trojmístné. V roce 1974 se, již jako Městská knihovna, přestěhovala do prostorů nově vystavěného Městského národního výboru, dnes Městského úřadu Nové Sedlo, kde sídlí dodnes.

Knihovna používá knihovní systém Clavius.[3]

V letech 2008–2011 probíhala rekonstrukce knihovny.

Služby[editovat | editovat zdroj]

  • Půjčování knih a časopisů
  • Meziknihovní služby
  • On-line služby (on-line katalog, čtenářské konto)
  • Rezervace a prolongace výpůjček
  • Zodpovídání dotazů faktografického a bibliografického rázu
  • Rozvoz knih handicapovaným občanům města Nového Sedla
  • Kulturní a vzdělávací akce pro veřejnost
  • Služby pro děti a mládež
  • Zajištění nákupu, zpracování a distribuce knihovního fondu z prostředků obcí

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SEDLO, Město Nové. Nové Sedlo Lidem. www.mestonovesedlo.cz [online]. [cit. 2019-07-16]. Dostupné online. 
  2. Vznik Československa a prvního knihovnického zákona z roku 1919 — Knihovnická revue. knihovnarevue.nkp.cz [online]. [cit. 2019-07-16]. Dostupné online. 
  3. Základní informace o Claviu. www.lanius.cz [online]. [cit. 2019-07-16]. Dostupné online.