Měšec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Měšec

Měšec nebo váček na mince je druh pouzdra na nošení mincí. Jedná se o celek s otvory v horní části, sešitý z několika kusů kůže a svázaný provázkem nebo kusem kůže. Na rozdíl od peněženky neslouží k ochraně obsahu, ale k jeho shromáždění na jedno místo a přenášení nejčastěji na opasku nebo v kapse.

Měšce se vyskytují v celé řadě provedení a barev. Jako nejběžnější a nejvhodnější materiál se používá kůže, ale lze se setkat i s plátěnými.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Používání měšců coby obalu na přenášení věcí a později mincí lze vysledovat už v pravěku. Toto tvrzení je doloženo mnohými archeologickými nálezy. [1][2][3] Jako nejznámější je nález ledového může – Ötziho, který jej používal na přenášení troudnatce kopytovitého na rozdělávání ohně.

K největšímu rozšíření měšců došlo s používáním mincí jako platidla. Postupem času se stal každodenní záležitostí a byl hojně využíván (Starověký Egypt, Antický Řím a Řecko).

Podle měšce se dalo ve starověku a středověku poznat sociální postavení člověka, kdy bohatí měšťané a šlechta používali měšce vyrobené z luxusních materiálů a honosně zdobené zlatou nití atd.

K masivnímu úpadku měšců došlo s rozvojem papírových bankovek a s vynálezem peněženky.

Nevýhody[editovat | editovat zdroj]

Stejně jako peněženky, tak i měšce se stávaly terčem zlodějů, kvůli jejich cennému obsahu a relativně snadné dostupnosti.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Dnes se již měšce nepoužívají v takové míře jako ve středověku, ale je možné na ně občas narazit.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. B.I.B. Ötzi: Co víme o Ledovém muži | InternetWEEK.cz. internetweek.cz [online]. [cit. 2020-10-28]. Dostupné online. 
  2. OSEL.CZ. www.osel.cz [online]. [cit. 2020-10-28]. Dostupné online. 
  3. PEINTNER, Ursula. The Iceman's fungi. Mycological Research. 1998, roč. 102, čís. 10, s. 1153–1162. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]